FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLAB ODAZIV NA EUROPSKIM IZBORIMA U ČEŠKOJ

PRAG, 12. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Češka su se birališta ponovnootvorila u subotu ujutro za prve europske izbore u zemlji koji supočeli u petak poslijepodne, kada je zabilježen slab odaziv birača.
PRAG, 12. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Češka su se birališta ponovno otvorila u subotu ujutro za prve europske izbore u zemlji koji su počeli u petak poslijepodne, kada je zabilježen slab odaziv birača.

U subotu su se birališta otvorila u 8.00 (6.00 po GMT-u), a zatvorit će se u 14.00 (12.00 po GMT-u).

Na izborima bi trebalo sudjelovati 8,2 milijuna Čeha, ali kao i u većini osam bivših komunističkih zemalja, analitičari očekuju slab odaziv. Istraživačke agencije predviđaju da će on u Republici Češkoj biti 40 posto.

Češka agencija CTK navela je, ne imenujući izvor, da je odaziv prvog dana glasovanja bio oko 20 posto, dok je na na parlamentarnim izborima u lipnju 2002. bio 40 posto.

Na zahtjev Europske unije, prebrojavanje glasova počet će u nedjelju navečer, kada se zatvore sva europska birališta.

Istraživanja predviđaju težak poraz socijaldemokrata (CSSD) premijera Vladimira Spidle i veliku pobjedu desne oporbe, ODS-a. Ta stranka, koju je utemeljio sadašnji predsjednik Vaclav Klaus je euroskeptična stranka koja je odlučila spriječiti donošenje europskog ustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙