FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ŠPIDLA NE OČEKUJE DA ĆE PRAG IMATI PRIMJEDBI U RASPRAVI O KANDIDATURI HRVATSKE ZA EU

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Izjava češkog premijera VladimiraŠpidle da je Češka spremna blokirati ulazak Hrvatske u EU zbunila jehrvatsku javnost usprkos tome što ju je češko veleposlanstvo u Zagrebunaknadno demantiralo, bilježi Radio slobodna Europa.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Izjava češkog premijera Vladimira Špidle da je Češka spremna blokirati ulazak Hrvatske u EU zbunila je hrvatsku javnost usprkos tome što ju je češko veleposlanstvo u Zagrebu naknadno demantiralo, bilježi Radio slobodna Europa.

Na predavanju, održanom u utorak u Pragu, češki je premijer zatražio od Europske unije da formulira jedinstvenu politiku prema svim zemljama zapadnog Balkana prije no što sredinom lipnja započnu pristupni pregovori s Hrvatskom jer je Češka u protivnom spremna blokirati hrvatski ulazak u EU, javlja RFE.

Prijem Hrvatske je važan ali se Srbija i Crna Gora ne mogu ostaviti po strani, izjavio je navodno češki premijer Vladimir Špidla.

Češko veleposlanstvo u Hrvatskoj demantiralo je Špidlinu izjavu kako su je prenijeli mediji, napomenuvši da su riječi češkog premijera bile nejasne i pogrešno interpretirane. Špidla nije rekao da će Češka blokirati ulazak Hrvatske u EU, naglasilo je češko veleposlanstvo, ističući da Prag podupire hrvatske europske težnje i da će to činiti i ubuduće, navodi RFE.

U četvrtak je premijer Špidla izjavio za češku agenciju ČTK da ne očekuje da će Češka imati bilo kakvih primjedbi prilikom rasprave o kandidaturi Hrvatske za ulazak u EU. Ipak, on ne odustaje od inicijative da EU formulira precizniju, dugoročniju i cjelovitiju politiku prema regiji, o čemu je, kaže, nedavno razgovarao i s kolegama iz Višegradske četvorke, napominje postaja.

Predsjednica Odbora za jugoistočnu Europu u Europskom parlamentu Doris Pack komentira u razgovoru za RFE izjave češkog premijera, ističući da je "moguća dodjela statusa kandidata Hrvatskoj u sklopu politike EU-a jer je veže obećanje da će svaka zemlja, temeljem svojih zasluga, napredovati rema EU-u, a jasno je da je Hrvatska u boljoj poziciji nego Srbija i Crna Gora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙