FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BRUXELLES POKAZUJE ZANIMANJE ZA ŠPIDLINU INICIJATIVU?

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Inicijativa češkog premijeraVladimira Špidle slijedom koje bi EU trebao formulirati jedinstvenipristup zapadnom Balkanu prije no što s Hrvatskom počne pregovarati opristupu nesretna je i nalikuje grčko-češkoj inicijativi za dokončanjebombardiranja Jugoslavije 1999. g., ističe čelnik češke humanitarneorganizacije "Človek v tisni" (Čovjek u nevolji) Tomaš Pojar u pismukoje češki
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Inicijativa češkog premijera Vladimira Špidle slijedom koje bi EU trebao formulirati jedinstveni pristup zapadnom Balkanu prije no što s Hrvatskom počne pregovarati o pristupu nesretna je i nalikuje grčko-češkoj inicijativi za dokončanje bombardiranja Jugoslavije 1999. g., ističe čelnik češke humanitarne organizacije "Človek v tisni" (Čovjek u nevolji) Tomaš Pojar u pismu koje češki list "Lidove noviny" objavljuje u rubrici "Pisma čitatelja".

"Devedesetih su godina upravo izgovori da je nužan jedinstven pristup regiji maskirali europsku nesposobnost na Balkanu", ističe Pojar, upozoravajući da ustrajavanje na jedinstvenom pristpu regiji zapadnog Balkana podrazumijeva automatsku blokadu pregovora.

Bruxelles se odmah počeo zanimati za neshvatljiv stav češkog premijera kojem nisu prethodile nikakve konzultacije, tvrdi čelnik humanitarne organizacije, podsjećajući da je u Europi dosad prevladavao stav da će upravo uspješni pregovori s Hrvatskom otvoriti europska vrata ostalim zemljama u regiji.

Ipak, bilo bi besmisleno optužiti češkog premijera da namjerno blokira proširenje EU-a, drži Pojar, pripisujući odgovornost za navedenu "nesretnu" inicijativu novom premijerovom vanjskopolitičkom savjetniku i bivšem češkom veleposlaniku u Srbiji i Crnoj Gori Ivanu Bušniaku.

"Napokon, naš stav prema Balkanu trebao bi protumačiti i (češki ministar vanjskih poslova) Cyril Svoboda" a ne prepustiti tu zadaću "diplomantu moskovskog diplomatskog instituta" Bušniaku, koji je tijekom veleposlaničkog mandata u Beogradu bio vrlo blizak tadašnjem predsjedniku Slobodanu Miloševiću, upozorava Pojar u pismu koje objavljuje "Lidove noviny".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙