FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FERRERO-WALDNER POZVALA JE NA POTPORU RH DA DOBIJE STATUS KANDIDATA I DATUM ZA POČETAK PREGOVORA

GOETTWIG, 5. lipnja 2004. (Hina) - Drugi dan europskog foruma u Wachauna kojem sudjeluje više od 150 predstavnika, među njima i hrvatskiministar vanjskih poslova, počeo je plenarnom sjednicom pod nazivom"Europa 25-orice - nove perspektive za regionalno partnerstvo" nakojem je austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldnerpozvala na potporu Hrvatskoj u dobivanju statusa kandidata i datuma započetak pregovora s EU.
GOETTWIG, 5. lipnja 2004. (Hina) - Drugi dan europskog foruma u Wachau na kojem sudjeluje više od 150 predstavnika, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova, počeo je plenarnom sjednicom pod nazivom "Europa 25-orice - nove perspektive za regionalno partnerstvo" na kojem je austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner pozvala na potporu Hrvatskoj u dobivanju statusa kandidata i datuma za početak pregovora s EU.

Pozdravljajući kolege iz Hrvatske i Slovenije Miomira Žužula i Dimitrija Rupela, austrijska ministrica kazala je da je vrlo važno da se dade velika potpora Hrvatskoj da na predstojećem summitu Europske unije u Bruxellesu 17. i 18. lipnja dobije status kandidata i datum za početak pregovora s Unijom.

Šef hrvatske diplomacije kazao je tom prigodom da je europski forum "Wachau 2004" posebno važan za Hrvatsku u trenutku kada joj predstoji veliki korak u približavaju EU. Izražavajući uvjerenost da će Hrvatska dobiti pozitivni odgovor Europskog vijeća, naglasio je da će ona biti pouzdan partner koji preuzima punu odgovornost.

Rupel je kazao da je jedan od prioriteta slovenske vanjske politike i zapadni Balkan.

"Slovenija želi učinkovitije sudjelovati u rješavanju pitanja i problema tih zemalja, jer je s njima povijesno povezana", rekao je dodajući da je "europeizacija regije odlučujuća, te da je razvoj demokracije najbolji put za očuvanje mira".

Zauzeo se da se Hrvatska pridruži regionalnom partnerstvu (Austrija, Slovenija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka) što bi kasnije trebale slijediti i druge države u regiji.

Slovenski ministar dobio je danas i "Europsku nagradu dr. Aloiz Mock".

"Okupili smo se deseti put na zajedničkom zadatku izgradnje ujedinjene Europe", naglasio je pozdravljajući nazočne u ime benediktinskog samostana Goettweiga, gdje se forum održava, Clemens Lashofer.

Proširenje EU, početak je nove europske ere "koju treba nastaviti zalažući se za mir i sigurnost u zajedničkoj europskoj kući", kazala je predsjednica europskog foruma "Wachau 2004" Johanna Miki-Leitner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙