FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKA VELIČANSTVENO ISPRATILA RONALDA REAGANA

WASHINGTON,11. lipnja(Hina) - Amerika se u petak posljednji putoprostila od svog bivšeg predsjednika Ronalda Reagana veličanstvenimdržavnim pogrebom kojem su, uz američke, nazočili mnogi bivši isadašnji svjetski čelnici.
WASHINGTON,11. lipnja(Hina) - Amerika se u petak posljednji put oprostila od svog bivšeg predsjednika Ronalda Reagana veličanstvenim državnim pogrebom kojem su, uz američke, nazočili mnogi bivši i sadašnji svjetski čelnici.

Državni pogreb u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu bio je vrhunac tjedna žalosti i sjećanja na 40-tog američkog predsjednika koji je umro prošle subote u 93. godini od upale pluća nakon desetogodišnje borbe s Alzheimerovom bolešću.

"Ronald Reagan sada pripada vječnosti, ali bismo više voljeli da pripada nama", rekao je Bush na pomno isplaniranoj svečanosti na kojoj je Reagan ispraćen uz najviše državne počasti.

Ronald Reagan je vjerovao "u hrabrost i trijumf slobodnih ljudi, a mi smo to vjerovali još i više videći tu hrabrost u njemu", rekao je Bush.

Pogrebu je prisustvovalo 25 sadašnjih predsjednika država ili vlada, 14 ministara vanjskih poslova i 11 bivših državnih poglavara.

U ime hrvatske Vlade ispraćaju Ronalda Reagana nazočili su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Govornici na ispraćaju, sadašnji i bivši američki i svjetski čelnici, slavili su Reaganovu veselu i optimističnu narav te odali priznanje njegovom doprinosu slobodi u svijetu i okončanju Hladnog rata kao i obnovi vjere Amerikanaca u sebe nakon razdora izazvanih Vijetnamskim ratom i aferom Watergate.

"On je dobio Hladni rat, ne samo bez ispaljenog metka nego i pozivajući neprijatelje da izađu iz svojih utvrda i pretvarajući ih u prijatelje", rekla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher u govoru snimljenom prije nekoliko mjeseci jer nakon nekoliko manjih moždanih udara ne govori u javnosti.

Četiri živa bivša američka predsjednika, Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush i Bill Clinton, nazočili su državnom i religioznom ispraćaju u Nacionalnoj katedrali u kojoj su u vjerskom obredu sudjelovali pripadnici episkopalne, katoličke, židovske i islamske vjerske zajednice.

Reagan, kojega njegovi pristalice slave kao zastupnika slobode i tržišne ekonomije, kritičari su tijekom njegova predsjednikovanja od 1981-1989. optuživali zbog utrke u naoružanju i trošenja na obranu, ogromnog proračunskog manjka, zapostavljanja siromašnih i potpore desničarima u središnjoj Americi.

Među 2.100 pozvanih državnom pogrebu su nazočili i Reaganov bivši protivnik, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov te bivši poljski predsjednik Lech Walesa koji je u članku u The Wall Street Journalu rekao da Poljaci duguju Reaganu svoju slobodu.

Među nazočnima su bili i britanski premijer Tony Blair, njemački kancelar Gerhard Schroeder, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i afganistanski predsjednik Hamid Kharzai.

Više od 100.000 običnih Amerikanaca odalo je poštu Ronaldu Reaganu obišavši lijes s njegovim tijelom koji je prije prebacivanja u Nacionalnu katedralu od srijede ležao na svečanom odru u američkom Kongresu.

Predsjednik Bush proglasio je petak danom žalosti.

Ceremonija ispraćaja odvijala se pod iznimnim mjerama sigurnosti, a ulice na putu do i oko Katedrale bile su potpuno zatvorene.

Lijes s tijelom Ronalda Reagana bit će prebačen u njegovu predsjedničku biblioteku u Simi Valley u Kaliforniji gdje će u petak u nazočnosti supruge Nancy, obitelji i prijatelja bivši američki predsjednik biti pokopan na privatnoj ceremoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙