FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčula: Povratak u doba Marka Pola

KORČULA, 24. svibnja 2004. (Hina) - Pod nazivom "Povratak u dobaMarka Pola" danas je na Korčuli počela četverodnevna priredba uspomen na 750. obljetnicu rođenja Marka Pola za kojeg Korčualni tvrdeda se 1254. rodio u Korčuli na istoimenu otoku.
KORČULA, 24. svibnja 2004. (Hina) - Pod nazivom "Povratak u doba Marka Pola" danas je na Korčuli počela četverodnevna priredba u spomen na 750. obljetnicu rođenja Marka Pola za kojeg Korčualni tvrde da se 1254. rodio u Korčuli na istoimenu otoku.

Tom priredbom Turistička zajednica grada Korčule i službeno označuje početak nove turističke sezone.

Marko Polo s ocem i stricem, poznatim trgovcima, pošao je povijesnim Putom svile na Daleki istok, odakle je donio mnoge izume i proizvode, poput svile, papirnatog novca, tjestenine i mnogih drugih dostignuća nepoznatih u tadašnjoj Europi. U zatvoru u Genovi, nakon bitke kod Korčule između Venecije i Genove 7. rujna 1298., priču o svojim fantastičnim putovanjima svjetski je putnik diktirao svome sudrugu iz Pise, pa je tako nastao jedan od najvećih putopisa svih vremena. U toj knjizi Marko Polo je srednjovjekovnoj Europi otkrio visoko razvijenu kinesku civilizaciju. Od 14. stoljeća njegova je knjiga poslužila kao temelj za izradbu zemljovida Azije, a bila je osnovna literatura brojnim istraživačima Dalekog istoka.

Korčula se diči svojim pretkom i već treću godinu za redom u mjesecu svibnju korčulanska Turistička zajednica organizira priredbu "Povratak u doba Marka Pola". Danas popodne i večeras u gradskoj je knjižnici "Ivana Vidala" otvorena izložba dječjih crteža Marka Pola, a u crkvi sv. Petra u blizini Polove rodne kuće modelar i slikar Tonči Gatti otvorio je izložbu "Korčula na velikom putu Marka Pola." U ljetnom kinu dramska družina Osnovne škole "Grohote" sa Šolte izvela je kazališnu predstavu "Marul" (o Marku Maruliću), a u katedrali sv. Marka splitski kvintet "Placarij" održao je koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe.

Središnja svečanost na rasporedu je sutra kad Korčulani i turisti na gradskoj rivi i na ulazu u staru Korčulu dočekuju svojega sumještanina i svjetskog putnika Marka Pola. U prostorima stare gradske jezgre nastupit će akrobati i žongleri iz Splita, pjevat će korčulanske klape, a Marko Polo (glumi ga korčulanski amater Jakša Onofri ) prošetat će sa svojom kineskom princezom rodnim gradom i pred rodnom kućom razgovarati o čudima sa svojih putovanja.

U srijedu na Viteškom turniru nastupaju rapski samostreličari, a navečer će u katedrali biti održan koncert klasične glazbe. Priredba ""Povratak u doba Marka Pola" završava u četvrtak izložbom akvarela grada Korčule koje ovih dana crtaju studenti arhitekture iz Sarajeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙