FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ITALIJA PRIZNALA SLOVENIJI PRAVO NA NJENU "JADRANSKU ZONU"

LJUBLJANA, 11. lipnja 2004. (Hina) - Italija je ovoga proljeća potvrdnoodgovorila na zahtjev Slovenije da joj se prizna sljedništvo sporazumao delimitaciji epikontinentalnog pojasa koji su 1968. godine sklopileItalija i bivša SFRJ, tvrdi u broju od petka ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA, 11. lipnja 2004. (Hina) - Italija je ovoga proljeća potvrdno odgovorila na zahtjev Slovenije da joj se prizna sljedništvo sporazuma o delimitaciji epikontinentalnog pojasa koji su 1968. godine sklopile Italija i bivša SFRJ, tvrdi u broju od petka ljubljansko "Delo".

Taj slučaj, koji Ljubljana do sada nije davala "na velika zvona", tvrdi list, nov je element u dosadašnjem sporu s Hrvatskom oko ekološko-ribolovne zone u Jadranu i delimitaciji s Hrvatskom na moru, a praktično znači da je "Rim priznao Sloveniji pravo na jadransku zonu". Vodeći slovenski dnevnik pri tom se poziva na razgovor sa stručnjakom za međunarodno pravo dr. Mihom Pogačnikom koji je proteklih godina komentirao prijepore u vezi morske granice između Slovenije i Hrvatske, neko vrijeme i kao vanjski suradnik ministarstva vanjskih poslova.

Informaciju da je Italija priznala Sloveniji notifikaciju sporazuma o delimitaciji epikontinentalnog pojasa Italije i SFRJ potvrdili su neslužbeno u diplomatskim krugovima u Zagrebu i Ljubljani, a od slovenskog ministarstva vanjskih poslova nisu se mogle dobiti službene izjave, navodi "Delo".

Notifikacijom sporazuma Italija je, rekao je za "Delo" Pogačnik, "via facti" priznala Sloveniji da i ona posljedično ima pravo na proširenje jurisdikcije na Jadranu, pa i na ekološko-ribolovnu zonu. No, Slovenija se, rekao je za "Delo" Pogačnik, "za razliku od Hrvatske neće odlučiti za takav jednostrani korak".

Ukoliko bi Hrvatska u proglašenoj zoni 3. listopada počela primjenjivati svoju jurisdikciju, makar u odnosu na države koje nisu članice EU-a, a ako bi se to izvodilo u području mora koje je bilo "predmet bilateralnih pregovora koji su završeni sporazumom Račan-Drnovšek", Slovenija mora upotrijebiti sva sredstva međunarodnog prava za osporavanje hrvatske jurisdikcije, ocijenio je Pogačnik.

"To znači da bi svaki čin hrvatskih vlasti na spornom području koje je do sada bilo otvoreno more bio na granici incidenta", navodi "Delo". Pogačnik je rekao da se ne slaže s analizama prema kojima je potpisivanjem zapisnika na trilateralnom sastanku u Bruxellesu prije tjedan dana Slovenija praktično "prihvatila hrvatsku jurisdikciju za nečlanice EU-a do točke T5".

"Budući da u potpisanom zapisniku Hrvatska nije izrazila protivljenje rezervi Slovenije i Italije, možemo očekivati da će Hrvatska postupati u skladu s očekivanjima EU-a i da će uvažavati interese obiju susjednih država", izjavio je Pogačnik za ljubljansko "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙