FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo":Slovenija nema razloga za zadovoljstvo glede pojasa u Jadranu

LJUBLJANA,7. lipnja 2004.(Hina) - U slovenskom tisku ne prestajukomentari i analize o tome što je Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj doniobruxelleski sastanak o " maglovitom jadranskom pojasu".
LJUBLJANA,7. lipnja 2004.(Hina) - U slovenskom tisku ne prestaju komentari i analize o tome što je Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj donio bruxelleski sastanak o " maglovitom jadranskom pojasu".

Ljubljansko "Delo", list ponajbliži razmišljanjima vladinih krugova,

ponavlja u ponedjeljak u komentaru ocjenu izrečenu još u subotu, a to je da Slovenija "nema razloga za zadovoljstvo" i da bi Ljubljana od Zagreba morala tražiti "dodatna objašnjenja" ili čak proglasiti "vlastitu jadransku zonu".

Za razliku od Italije koja je u Bruxellesu iznudila formulaciju kojom nastavlja ostvarivati svoju ribarsku dominaciju na istočnoj strani Jadrana, Slovenija je u nepovoljnijoj situaciji, tvrdi list. Slovenija naime, navodi list, nije dobila jamstva da hrvatska odluka o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa, unatoč odgodi njezine primjene, do daljnjega, na zemlje članice EU-a, neće prejudicirati granicu na moru sa Slovenijom.

"Delo" izražava bojazan da bi se dogovor iz Bruxellesa mogao tumačiti na način po kojem Slovenija nema odnosno gubi izlaz na otvoreno more. Slovenija bi zato, navodi list, možda mogla reagirati tako da i sama proglasi pomorski pojas, što joj omogućuje novelirani pomorski zakonik.

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je prošli petak da dogovor iz Bruxellesa zadovoljava slovenske interese i da su njime zaštićeni njezini interesi na moru, te da je bruxelleski dogovor dopunio odluku Hrvatskog sabora o odgodi primjene odluke o ekološko-ribolovnom pojasu.

Slovenski ministar vanjskih poslova, kako je priopćeno u Ljubljani, razgovarao je o problemu "interpretacije" bruxelleske izjave s hrvatskim ministrom Žužulom i to neslužbeno, na marginama europskog foruma u Wachau (Austrija) te najavio da će idućih dana još razgovarati s hrvatskim ministrom. Rupel je dodao da stvari nisu dramatične.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙