FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija ne želi vratiti renesansne umjetnine iz Kopra i Pirana

LJUBLJANA/RIM,31. svibnja(Hina) - Italija je odlučila da slike i kipovevenecijanskih renesansnih majstora, koji su se do prije 64 godinenalazili u crkvama i galerijama Pirana i Kopra, a onda zbog ratneopasnosti prebačeni u Rim, neće vratiti Sloveniji.
LJUBLJANA/RIM,31. svibnja(Hina) - Italija je odlučila da slike i kipove venecijanskih renesansnih majstora, koji su se do prije 64 godine nalazili u crkvama i galerijama Pirana i Kopra, a onda zbog ratne opasnosti prebačeni u Rim, neće vratiti Sloveniji.

To, pozivajući se na pisanje "Il Piccola" iz Trsta, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

U Sloveniji će, ako je informacija točna, slijediti žestoke reakcije jer je Ljubljana prije dvije godine tražila od Italije formiranje posebnog mješovitog povjerenstva koje bi tridesetak radova Vittorea Carpaccia, Alvisa Vivarinija, Gianbattiste Tiepola i nekih drugih vratilo na mjesta gdje su bila, ali je to odbijeno.

Radovi su se prije dvije godine pojavili na jednoj izložbi u Rimu, uočljivo restaurirani, a onda i u Veneciji, što je bila nova prilika da Slovenija obnovi stari zahtjev.

Tada su slijedile polemike o vraćanju "istarskih dragulja", kako su povjesničari umjetnosti nazvali spomenutu zbirku, ali se od onda ništa nije promijenilo.

Stajalište Slovenije je da djela treba vratiti gdje su nekoć bila, dok Italija tvrdi da su odnesena prije rata s tadašnjeg talijanskog teritorija koji je Jugoslaviji, a onda Sloveniji definitivno u pravno-formalnom smislu pripao tek 1975. godine kad su potpisani Osimski sporazumi.

Slovenija, kako navodi "Delo", od Italije već desetljećima neuspješno zahtijeva i različito drugo neumjetničko gradivo poput arhivske građe i katastarskih mapa i tvrdi da su oni odneseni sa slovenskog "etničkog prostora".

Među njima je i izvorna rodoslovna knjiga ergele Lipica, a u Sloveniji je samo kopija tog dokumenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙