FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA I SLOVENIJA POZDRAVLJAJU ODLUKU HRVATSKOG SABORA (KRAĆE)

BRUXELLES,4. lipnja(Hina) - Italija i Slovenija pozdravili su u petak uBruxellesu saborsku odluku o odgodi primjene Zaštićenogekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu za zemlje Europske unije.
BRUXELLES,4. lipnja(Hina) - Italija i Slovenija pozdravili su u petak u Bruxellesu saborsku odluku o odgodi primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu za zemlje Europske unije.

Državni tajnici Slovenije i Italije Andrej Logar i Roberto Antonione "pozdravili su odgodu primjene svih aspekata ZERP-a za zemlje članice EU-a. Izrazili su stajalište da bi se to trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički sporazum u duhu EU-a, koji će uzimati u obzir interese susjednih zemalja iz EU-a", kaže se u pisanoj izjavi nakon sastanka državnih tajnika Hrvatske, Slovenije i Italije.

Na sastanku Hide Bišćevića, Roberta Antonionea i Andreja Logara sudjelovao je zamjenik direktora Opće uprave za vanjske poslove Europske komisije Michael Leigh. Europska komisija je na sastanku sudjelovala u svojstvu "pomagača".

Državni tajnik Antononione je rekao da će Italija na predstojećem summitu EU-a "apsolutno podržati hrvatsku kandidaturu i datum za početak pregovora".

Slovenski državni tajnik je rekao da njegova zemlja podupire hrvatsku kandidaturu te da "nema nikakvih dodatnih zahtjeva".

Hrvatski je sabor u četvrtak navečer nakon burne rasprave donio dopunu odluke o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, kojom se za članice EU-a odgađa primjena ZERP-a do sklapanja sporazuma s EU o partnerstvu u ribarstvu.

Sabor je u listopadu prošle godine proglasio ZERP s odgodom primjene na godinu dana. Ta je odluka naišla na žestoke kritike u Italiji i Sloveniji.

Hrvatska nastoji zatvoriti otvorena pitanja s članicama EU-a uoči sastanka Europskog vijeća 17. i 18. lipnja kada će se odlučivati o njezinu kandidatskom statusu i datumu početka pregovora o punopravnom članstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙