FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 29. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati: Tri stranca su ubijena a dva saudijska policajca ranjena unapadu ekstremista u naftom bogatom gradu Khobar na istoku SaudijskeArabije, doznaje se u subotu iz izvora službi sigurnosti. Za sada sene zna o kojim se državljanima radi niti da li su ti stranci radili zajednu od naftnih kompanija u Khobaru. Izraelski vojnik ubijen je u subotu ujutro u pucnjaviPalestinaca u izbjegličkom logoru Balata u Nablusu, na sjeveru Zapadneobale, javili su palestinski očevici događaja. Izraelski premijer Ariel Sharon vjerojatno neće u nedjeljutražiti od vlade da glasa o njegovu planu povlačenja iz pojasa Gazezbog mogućnosti da plan ne bude prihvaćen, izvijestila je izraelskadržavna televizija. Kurdski šef civilne obrane u naftnom gradu Kirkuku, na sjeveruIraka, Saber Mohammed Saber ubijen je u subotu u oružanom napadu,priopćila je policija, dodavši da su napadači pobili i cijelu njegovuobitelj. Pakistan je u subotu uspješno testirao balistički projektilsrednjeg dometa Ghauru koji može nositi sve vrste bojevih glava,priopćio je glasnogovornik pakistanske vojske, general-bojnik ShaukatSultan. Osnivači studija Miramax, braća Harvey i Bob Weinstein,otkupili su prava za dokumentarni film Michaela Moorea "Fahreinheit9/11" od Walt Disney Co., nakon što je Disney, u čijem se vlasništvunalazi Miramax, odbio distribuirati politički kontroverzni film,objavio je Disney, ne nav
ZAGREB, 29. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

RIJAD

Tri stranca su ubijena a dva saudijska policajca ranjena u napadu ekstremista u naftom bogatom gradu Khobar na istoku Saudijske Arabije, doznaje se u subotu iz izvora službi sigurnosti. Za sada se ne zna o kojim se državljanima radi niti da li su ti stranci radili za jednu od naftnih kompanija u Khobaru.

Početkom mjeseca, u energetskom kompleksu Yanbu na Crvenom moru, ekstremisti su ubili petero zapadnih državljana, a prošli je tjedan u Rijadu ubijen Nijemac.

JENIN

Izraelski vojnik ubijen je u subotu ujutro u pucnjavi Palestinaca u izbjegličkom logoru Balata u Nablusu, na sjeveru Zapadne obale, javili su palestinski očevici događaja.

Palestinski borci napali su izraelsku vojnu ophodnju, no iako je izraelska vojska potvrdila incident, odbila je išta reći o pogibiji svog vojnika.Odgovornost za napad preuzele su Brigade mučenika Al-Aqsa, oružane skupine povezane s Fatahom Jasera Arafata.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon vjerojatno neće u nedjelju tražiti od vlade da glasa o njegovu planu povlačenja iz pojasa Gaze zbog mogućnosti da plan ne bude prihvaćen, izvijestila je izraelska državna televizija.

Više ministara bliskih Sharonu u petak ga je pokušavalo nagovoriti da odustane od nedjeljnog glasanja, prema tom izvoru.

Sharonov ured objavio je da će u nedjelju "raspravljati o planu postupnog povlačenja koji će predstaviti premijer", ne spomenuvši glasanje.

Do petka navečer 23 člana vlade bila su podijeljena u dva podjednaka tabora, s jednim glasom prednosti za protivnike povlačenja. U tom odmjeravanju snaga Sharon je suočen sa svojim glavnim protivnikom, ministrom financija Benjaminom Netanyahuom koji se u početku protivio planu povlačenja, a zatim ga je bez entuzijazma prihvatio, da bi ga nakon glasanja Likuda ponovno odbacio.

KIRKUK

Kurdski šef civilne obrane u naftnom gradu Kirkuku, na sjeveru Iraka, Saber Mohammed Saber ubijen je u subotu u oružanom napadu, priopćila je policija, dodavši da su napadači pobili i cijelu njegovu obitelj.

"Napadači su iz jurećeg automobila otvorili vatru na Saberov automobil, ubivši generala Sabera na licu mjesta, dok su njegova supruga, sin i sestra preminuli u bolnici", objasnila je policija.

U Kirkuku, 26 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, žive Arapi, Kurdi i Turkmeni, a od pada režima Sadama Huseina bilježe se brojni sukobi triju zajednica.

ISLAMABAD

Pakistan je u subotu uspješno testirao balistički projektil srednjeg dometa Ghauru koji može nositi sve vrste bojevih glava, priopćio je glasnogovornik pakistanske vojske, general-bojnik Shaukat Sultan.

Ghauri, koji je prvi puta testiran 1998. godine, ima domet od 1500 km i uspješno je pogodio metu na udaljenosti od 900 kilometara, noseći pritom teret od 800 kilograma, kazao je glasnogovornik.

Neki stručnjaci tvrde da se projektil Ghauri temelji na tehnologiji korištenoj u razvijanju sjevernokorejskog projektila Nodong, no Islamabad to poriče i tvrdi da se radi o rezultatu rada Znanstvenog laboratorija Khan, glavnog pakistanskog postrojenja za obogaćivanje urana.

LOS ANGELES

Osnivači studija Miramax, braća Harvey i Bob Weinstein, otkupili su prava za dokumentarni film Michaela Moorea "Fahreinheit 9/11" od Walt Disney Co., nakon što je Disney, u čijem se vlasništvu nalazi Miramax, odbio distribuirati politički kontroverzni film, objavio je Disney, ne navodeći za koju sumu novca je film ustupljen braći Weinstein iako se već šuška o cifri od šest milijuna dolara.

Miramax sada, treba žurno pronaći distributere koji bi film doveli u američka kina prije predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom, jer to redatelj Moore silno želi. U filmu, koji je na filmskom festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, Moore preispituje na koji se način predsjednik Bush suočio s napadom 11. rujna 2001., istražuje njegove bliske veze sa Saudijskom Arabijom i tamnu strane američke okupacije Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙