FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U NJEMAČKOJ U NEDJELJU EUROPSKI I DJELOMIČNI LOKALNI IZBORI

BERLIN, 11. lipnja 2004. (Hina) - Gotovo 62 milijuna Nijemaca s pravomglasa pozvani su na izbore za Europski parlament, koji će se održati unedjelju, kada će se istovremeno u saveznoj pokrajini Thueringenodržati i izbori za pokrajinski parlament, a u dodatnih šest saveznihpokrajina i općinski izbori.
BERLIN, 11. lipnja 2004. (Hina) - Gotovo 62 milijuna Nijemaca s pravom glasa pozvani su na izbore za Europski parlament, koji će se održati u nedjelju, kada će se istovremeno u saveznoj pokrajini Thueringen održati i izbori za pokrajinski parlament, a u dodatnih šest saveznih pokrajina i općinski izbori.

Nedjeljni izbori smatraju se svojevrsnim ispitivanjem raspoloženja građana dvije godine prije parlamentarnih izbora te tri mjeseca prije izbora za pokrajinske parlamente u saveznim pokrajinama Brandenburg, Saska i Saarland.

Za 99 mjesta, koliko pripada Njemačkoj u Europskom parlamentu, kandidirale su se 24 stranke, ali ozbiljni izgledi za prelazak granice od pet posto pridaju se samo velikim parlamentarnim strankama. Glavni favorit je demokršanska Unija CDU/CSU koja bi, prema istraživanjima javnog mišljenja, slično kao i na posljednjim europskim izborima 1999. s 49 posto osvojenih glasova, trebala osvojiti apsolutnu većinu. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) mora, naprotiv, računati s još slabijim ishodom nego prije pet godina kada je osvojila samo 30 posto glasova. Najveći uspjeh bi mogla ostvariti stranka vladajuće koalicije Zeleni, za koju se očekuje da će dobiti 12 posto glasova, dvostruko više nego prije pet godina. U Europski parlament bi nakon deset godina ponovno mogli ući i liberali iz FDP-a koji na posljednjim europskim izborima nisu uspjeli preći izborni prag. Prema posljednjim istraživanjima je još uvijek neizvjesno hoće li stranka nasljednica komunističke stranke DDR-a, Stranka demokratskog socijalizma (PDS) ući u Europski parlament.

Iako su stranke tijekom predizborne kampanje, koja je završila u četvrtak, u prvi plan napadno gurale europska pitanja poput proširenja, promatrači procjenjuju da će i ove europske izbore odlučiti unutrašnjopolitičke teme. Stoga i ne izneđuje trend pada popularnosti vladajućih socijaldemokrata koje birači kažnjavaju zbog reformske politike i rezova u socijalni sustav. Politički analitičari primjećuju da za neuspjehe rada kolicijske Vlade biva kažnjena samo Socijaldemokratska stranka, dok istovremeno stranka Zelenih, koja isto tako sudjeluje u donošenju vladinih odluka, već godinama bilježi rast popularnosti.

Ishod lokalnih izbora u saveznoj pokrajini Thueringen, koji se isto kao i europski izbori održavaju svakih pet godina, također se očekuje s nesrpljenjem. Naime, ukoliko demokršćani iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) u nedjelju izgube apsolutnu većinu, biti će prisiljeni na stvaranje koalicije. Novi odnos snaga u Thuernigenu izravno bi utjecao na odnose u gornjem domu parlamenta Bundesratu, u kojem odluke donose direktno predstavnici saveznih pokrajina.

U nedjelju se također održavaju općinski izbori u saveznim pokrajinama Mecklenburg-Vorpommern, Saska-Anhalt, Saska, Baden-Wuertenberg, Porajnje-Pfalz te Saarlandu. Na izborima, koji se također raspisuju u petogodišnjem ritmu, očekuje se porast popularnosti demokršćana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙