FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN: IZBOR PREDSJEDNIKA NAJAVLJUJE PROMJENU VLASTI-STRANI TISAK

BERLIN, 24. svibnja 2004. (Hina) - Dan nakon izbora za predsjednikaNjemačke zajedničkog kandidata Demokršćanske unije CDU/CSU i Liberalnodemokratske stranke (FDP)Horsta Koehlera strani promatrači predviđajupromjenu vlasti u Njemačkaj na izborima 2006., i otvaranje putapredsjednici Kršćansko demokratske unije (CDU) Angeli Merkel za vodećupoziciju u oporbi te za kandidaturu za njemačkog kancelara.
BERLIN, 24. svibnja 2004. (Hina) - Dan nakon izbora za predsjednika Njemačke zajedničkog kandidata Demokršćanske unije CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP)Horsta Koehlera strani promatrači predviđaju promjenu vlasti u Njemačkaj na izborima 2006., i otvaranje puta predsjednici Kršćansko demokratske unije (CDU) Angeli Merkel za vodeću poziciju u oporbi te za kandidaturu za njemačkog kancelara.

Političke promjene u Njemačkoj najavljuju se i u komentarima stranog tiska. Nizozemski "De Volkskrant" smatra da je Koehlerov izbor za predsjednika otvorio put prvom ženskom kancelaru u povijesti Njemačke. I talijanska "La Republica" u izboru predsjednika vidi "konzervativni obrat" i veliki korak Angele Merkel na putu prema preuzimanju vlasti. Francuski "Le Figaro" smatra da izborom Koehlera relativno sporedna funkcija njemačkog predsjednika nikada nije do te mjere utjecala na aktualna politička zbivanja. "Corriere della Sera" smatra da je pobjeda Koehlera prvi značajni pokazatelj promjene političkog raspoloženja u zemlji i potvrdu dosadašnjih ispitivanja javnog mnijenja koji već više od jedne godine upućuju na uzlet Demokršćanske unije CDU/CSU.

Strani promatrači nisu izostavili niti skandal oko imenovanja bivšeg nacističkog suca Hansa Filbingera u izaslanstvu CDU-a u savezno tijelo koje je biralo predsjednika. Ruska "Nova izvestija" smatra da je ustrajanjem na tom kontroverznom zastupniku, CDU bacila sjenu na izbor svojeg kandidata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙