FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA DO 10. LIPNJA UKINULA ZABRANU UVOZA MESA IZ EU-A

ST. PETERSBURG, 7. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je ukinula od5. do 10. lipnja zabranu uvoza mesa iz Europske unije (EU), izjavio jedanas dužnosnik ruske Veterinarske službe.
ST. PETERSBURG, 7. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija je ukinula od 5. do 10. lipnja zabranu uvoza mesa iz Europske unije (EU), izjavio je danas dužnosnik ruske Veterinarske službe.

Europska komisija u petak je objavila da bi zabrana, nametnuta zbog nesporazuma oko certifikata o zdravstvenoj ispravnosti hrane, mogla biti uskoro ukinuta nakon što je predsjednik Komisije Romano Prodi razgovarao s ruskim premijerom Mikhailom Fradkovom.

"Počeli smo prihvaćati isporuke mesa iz EU od 5. lipnja, nastavno na naredbu Ministarstva poljoprivrede", rekao je taj dužnosnik, koji je odbio da ga se imenuje. "Prihvaćat ćemo isporuke sa starim certifikatima do 10. lipnja". Odbio je reći hoće li uvoz mesa ponovno biti obustavljen iza toga datuma. Dužnosnici ruskog ministarstva poljoprivrede nisu bili dostupni za izjave.

Rusija je poručila EU da želi jedinstvene certifikate o sigurnosti hrane koji bi pokrivali sav uvoz mesa iz EU, vrijednog 1,3 milijardi eura godišnje.

Po EU zakonu, svaka zemlja članica odgovorna je za certificiranje sigurnosti hrane za izvoz, pod uvjetom da poštuje EU propise. Rusija ima bilateralne sporazume s 15 starih članica EU.

Bruxelles je odgovoran za provjeru sigurnosti uvoza hrane u 25 država članica, no nema moći da nametne zajednički certifikat za izvoz hrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙