FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UGROŽENA TUNA

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Organizacija za zaštitu okolišaWorldwide Fund upozorava da usljed velikog povećanja izlova tune raditova ovoj vrsti prijeti istrebljenje, piše londonski The Independent učlanku o širenju industrije tovljenja tune potaknutog potražnjomprvenstveno japanskog tržišta.
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Organizacija za zaštitu okoliša Worldwide Fund upozorava da usljed velikog povećanja izlova tune radi tova ovoj vrsti prijeti istrebljenje, piše londonski The Independent u članku o širenju industrije tovljenja tune potaknutog potražnjom prvenstveno japanskog tržišta.

Potražnja, poglavito japanskog tržišta, za plavorepom tunom za 40 je godina smanjila broj ove ribe za više od 90 posto, piše list, no omogućila i veliko blagostanje u nekim ribarskim mjestima poput Port Lincolna u južnoj Australiji. "Uzgoj tune donio je neizmjerno bogatstvo skupini hrvatskih ribara u Port Lincolnu čije obitelji nisu imale ni novčića kada su emigrirale u Australiju", piše list.

Hrvati koji dominiraju industrijom tune u Port Lincolnu ispituje načine kako da svoje tehnike uzgoja primjene i na druge tuni srodne vrste riba, a ti "tuna-baruni" svoje su znanje izvezli i u Hrvatsku gdje su njihovi rođaci pokrenuli posao izlova i tova tune, piše list i nastavlja: "Postoji međutim samo jedan problem. Divlja plavorepa tuna bori se za opstanak. vode obala Španjolske, Sicilije i Hrvatske pokazale su se idealnim za tov ulovljene tune. No moglo bi se pokazati da će postati i groblje ove riblje vrste".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙