FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA EKOLOŠKA ORGANIZACIJA KRITIZIRA EU ZBOG UZGAJALIŠTA TUNA

RIM, 7. lipnja 2004. (Hina/AR) - Svjetska ekološka organizacija zazaštitu prirode, World Wildlife Fund (WWF), uputila je u ponedjeljakkritiku Europskoj uniji zbog davanja subvencija kojima se potiče naširenje uzgajališta tune, što bi u nekoliko godina moglo dovesti doistrebljenja te vrste u Sredozemlju.
RIM, 7. lipnja 2004. (Hina/AR) - Svjetska ekološka organizacija za zaštitu prirode, World Wildlife Fund (WWF), uputila je u ponedjeljak kritiku Europskoj uniji zbog davanja subvencija kojima se potiče na širenje uzgajališta tune, što bi u nekoliko godina moglo dovesti do istrebljenja te vrste u Sredozemlju.

Na konferenciji za novinare u Rimu, sjedištu WWF-a za Sredozemlje, održanoj uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana oceana, zamjereno je Europskoj uniji zbog subvencioniranja uzgajališta tuna, koja ugrožavaju riblji fond.

Zahvaljujući sustavu subvencija za ribolov, FIFG, koji je uvela EU, brodovi za lov tuna su modernizirani i ta vrsta se lovi naveliko. Prema izvješću WWF, mediteranskim zemljama EU dano je do 20 milijuna eura od 1997. za uzgoj tuna.

Davanje tih sredstava "treba odmah obustaviti, jer bi u nekoliko godina tune mogle nestati iz Sredozemlja", rekao je Antonio Canu, dužnosnik odgovoran za more u talijanskom WWF, dodajući kako ti fondovi nisu u skladu s reformom zajedničkog ribolova EU.

Odgovorni dužnosnik Mediteranskog programa WWF-a Paolo Guglielmi pozvao je na uvođenje moratorija na stvaranje novih uzgajališta tuna u Sredozemlju. "Uzgajališta tuna nastaju prije svega zbog japanskog tržišta za pripremu sushija i sashimija. Uzgajališta su u prošloj godini povećana za 50 posto i sada se u njima uzgaja do 21.000 tona, količina koja dovodi u pitanje opstanak crvene tune", rekao je Guglielmi.

WWF je nabrojio zemlje u kojima ima uzgajališta tuna - to su Španjolska, Italija, Turska, Malta, Cipar, Hrvatska, Libija i Tunis.

(Hina) xstom ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙