FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 9. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 15.30 sati: Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul osudio je usrijedu u Madridu sudjelovanje "dokazanih ratnih zločinaca" naizborima u Srbiji, prenosi francuska novinska agencija France presse(AFP). Jedini problem za zamjenu vojske policijom na granici Srbije iCrne Gore i Hrvatske je financijske naravi, rečeno je u srijedu uBezdanu na srpsko-hrvatskoj granici, gdje su se u organizacijiMinistarstva obrane SCG okupili veleposlanici i vojni izaslanicizemalja regije i zemalja NATO-a kako bi se upoznali s režimom inačinom kontrole granice. Bosna i Hercegovina uštedjela bi svake godine najmanjedvanaest do trinaest milijuna eura iz proračuna kada bi njene državneustanove imale uređena pravila financijskog poslovanja, čime bi seonemogućili nepotrebni i sumnjivi troškovi, izjavio je u srijedu uSarajevu vršitelj dužnosti glavnog revizora BiH Samir Mušović. Ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine MiroslavNikolić u razgovoru za banjalučke Nezavisne novine od srijede upozorioje da se u budućem procesu formiranja oružanih snaga BiH (što je jedanod uvjeta za članstvo u NATO-savezu) mora izbjeći stvaranje državnevojske kakva je bila JNA u smislu nacionalno mješovitih postrojbi donajniže razine. U Sloveniji u srijedu nema nikakvih reakcija ni Ljubljanskebanke niti njenih odvjetnika na jučerašnji nastavak suđenja u Trstu,gdje je na općinskom sudu nastavljen pr
ZAGREB, 9. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

MADRID

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul osudio je u srijedu u Madridu sudjelovanje "dokazanih ratnih zločinaca" na izborima u Srbiji, prenosi francuska novinska agencija France presse (AFP).

Žužul od utorka boravi u posjetu Španjolskoj, a u srijedu bi o hrvatskom približavanju Europskoj uniji i NATO-u, te stanju u regiji, trebao razgovarati sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom.

"S određenom nelagodom promatramo" predsjedničke izbore, koji će se u nedjelju održati u Srbiji, izjavio je Žužul, prema pisanju AFP-a, na forumu koju je organizirala španjolska agencija Europa Press. Na tom su forumu nazvanom "Nova europska ekonomija", sudjelovali gospodarstvenici, veleposlanici i novinari a hrvatski je šef diplomacije tom prigodom odgovarao i na postavljena pitanja.

"Možete li zamisliti kakva bi bila demokracija u Njemačkoj da su oni koji je osudio sud u Nuernbergu sudjelovali na demokratskim izborima u toj zemlji? To je nezamislivo, ali to je upravo ono što se događa u Srbiji", prenosi AFP Žužulove riječi.

"Dokazani ratni zločinci sudjeluju na izborima" posredstvom Socijalističke stranke (SPS) bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića i ultra-nacionalističke Radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji se nalazi u zatvoru u Haagu, "gdje će najvjerojatnije i završiti svoj život, kao što to sigurno i zaslužuje", izjavio je hrvatski ministar.

BEZDAN

Jedini problem za zamjenu vojske policijom na granici Srbije i Crne Gore i Hrvatske je financijske naravi, rečeno je u srijedu u Bezdanu na srpsko-hrvatskoj granici, gdje su se u organizaciji Ministarstva obrane SCG okupili veleposlanici i vojni izaslanici zemalja regije i zemalja NATO-a kako bi se upoznali s režimom i načinom kontrole granice.

Naglašavajući da je dobra suradnja ključ stabilnosti regije, ministar obrane SCG Prvoslav Davinić, kazao je da zamjena vojske policijom ovisi isključivo o financijskim sredstvima te da je SCG za to zatražila i međunarodnu pomoć.

Pukovnik Radomir Milosavljević, načelnik Uprave za granice Generalštaba Vojske SCG precizirao je da je granica SCG i RH, koju u sjevernom dijelu čuva vojska, duga ukupno 252 km, od čega 114 na kopnu i 138 km na vodi, te da vojska svoje dužnosti obavlja sukladno zakonu i da će, čim mješovita diplomatska komisija za pitanja granice, osnovana 2002., postigne dogovor, vojska čuvanje granici prepustiti MUP-u Srbije kao što je to učinila u Crnoj Gori. Dvojica dužnosnika SCG nisu ovom prilikom govorili detaljnije o granici, rekavši da će pitanje granice riješiti komisija.

Sama granica je tamo gdje je uvijek bila, kao što je to ustanovila Badinterova komisija te je riječ o tome da se ona propisno obilježi i da se ljudima s obje strane granice omogući normalan život, rekao je hrvatski veleposlanik u SCG Tonči Staničić.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina uštedjela bi svake godine najmanje dvanaest do trinaest milijuna eura iz proračuna kada bi njene državne ustanove imale uređena pravila financijskog poslovanja, čime bi se onemogućili nepotrebni i sumnjivi troškovi, izjavio je u srijedu u Sarajevu vršitelj dužnosti glavnog revizora BiH Samir Mušović.

On je na konferenciji za novinstvo predstavio godišnja izvješća Ureda glavnog revizora o poslovanju sedam različitih tijela vlasti na državnoj razini, koja potvrđuju kako se nastavlja netransparentno i neopravdano rasipanje novca iz državnog proračuna.

Samo u slučaju poslovanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako je ta institucija tijekom proračunske 2003. godine potrošila više od 500 tisuća eura u odnosu na prvobitno odobrena sredstva te da to prekoračenje uključuje i preko 200 tisuća eura iz sredstava namijenjenih za troškove u 2004. godini.

Pritom se pod stavkom neplaniranih izdataka pojavila kupnja luksuznog Audija 8 za hrvatskog člana Predsjedništva za što je trebalo izdvojiti 80 tisuća eura.

Među manje značajnim, no ne manje problematičnim stavkama je i jedna večera za koju je plaćeno 1500 eura ili pak kupnja odijela za srpskog člana Predsjedništva Borislava Paravca koje je stajalo 1200 eura.

Pojašnjenje što su ga revizori dobili je kako je Paravcu zapravo trebao smoking za putovanje u Austriju, a on ga od svoje plaće navodno nije mogao kupiti.

BANJA LUKA

Ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Miroslav Nikolić u razgovoru za banjalučke Nezavisne novine od srijede upozorio je da se u budućem procesu formiranja oružanih snaga BiH (što je jedan od uvjeta za članstvo u NATO-savezu) mora izbjeći stvaranje državne vojske kakva je bila JNA u smislu nacionalno mješovitih postrojbi do najniže razine.

Ministar Nikolić rekao je da je za ukidanje 'paralelizama' u zapovjedanju koje se odražava u hrvatskoj odnosno bošnjačkoj komponenti Vojske Federacije BiH. Međutim, on smatra da paralelizam i dvije odnosno tri komponente (misli se na vojsku Republike Srpske) nisu smetnja u stvaranju zajedničke vojske Bosne i Hercegovine, što je uvjet za ulazak u NATO.

LJUBLJANA

U Sloveniji u srijedu nema nikakvih reakcija ni Ljubljanske banke niti njenih odvjetnika na jučerašnji nastavak suđenja u Trstu, gdje je na općinskom sudu nastavljen proces u kojemu skupina štediša Ljubljanske banke, koje zastupa poduzetnik Božidar Vukasović, traži povrat svojih štednih uloga od tamošnje filijale najveće slovenske bankarske institucije.

Odvjetnik Volli koji zastupa štediše u tom slučaju na sudu izjavio je u utorak, nakon što su obje strane predstavile svoja stajališta u sudnici, da Slovenija "nepotrebno agresivnom politikom" krši prava štediša, te da je takvo ponašanje "neeuropsko", izvijestila su slovenska sredstva javnog priopćavanja, ne komentirajući slučaj.

Božidar Vukasović poduzetnik je iz Opatije koji već više godina na sudovima i u javnosti vodi kampanju da se riješi slučaj starih štediša, te praktično optužuje slovenske vlasti da su 1994., osnovavši Novu ljubljansku banku kojoj su otpisali pasivu i dugove stare Ljubljanske banke, zapravo napravili prijevaru u odnosu na sve svoje štediše osim onih koji su 1991. živjeli u Sloveniji.

Sudski proces u Trstu, koji već traje oko godinu dana, nastavlja se idućeg tjedna.

DUBLIN

Irsko predsjedništvo EU-a pozdravilo je u srijedu jednoglasno usvajanje rezolucije UN-a o Iraku koja bi trebala pomoći procesu "stablizacije" nove iračke vlade.

"Smatramo da će široka međunarodna potpora pomoći procesu stablizacije nove iračke vlade te da će doprinijeti uspostavi mira i stabilnosti u Iraku", kaže se u priopćenju irskoga premijera Bertiea Aherna.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a u utorak su jednoglasno prihvatile američko-britansku rezoluciju o prijenosu suvereniteta na Irak.

ZAGREB

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pozdravilo je u utorak usvajanje Rezolucije 1546 Vijeća sigurnosti o Iraku, kojom su stvoreni čvrsti temelji za uspostavu pune iračke suverenosti.

Ministarstvo je također pozdravilo imenovanje Privremene iračke vlade, koja će 30. lipnja preuzeti puni suverenitet nad Irakom.

U priopćenju se ističe da je hrvatska Vlada ponudila liječenje određenog broja iračke djece u hrvatskim bolnicama i usavršavanje iračkih forenzičara u Hrvatskoj.

FALUJJA

Pobunjenici su u srijedu ubili 12 pripadnika iračkih snaga sigurnosti u minobacačkom napadu u gradu Falujji, objavili su vojni izvori.

To je prvi napad gerilaca na brigadu generala Mohammeda Latifa, koja je prošloga mjeseca dobila zadatak da smiri stanje u tome gradu zapadno od Bagdada, nakon šestokih sukoba pobunjenika i američkih snaga.

Vojni dužnosnici prenose da je u napadu ranjeno deset osoba. Očevici tvrde da je minobacačkom vatrom zasut kamp u kojemu su bili smješteni irački vojnici.

RIM

Trojica talijanskih talaca, otetih 12. travnja u Iraku, koje su 8. lipnja oslobodile američko-poljske koalicijske snage, napadom pokraj Bagdada, stigla su u srijedu posebnim zrakoplovom talijanskog ratnog zrakoplovstva u zračnu luku Ciampino pokraj Rima.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je kako se s otmičarima nije pregovaralo o njihovu oslobađanju. Oslobođeni su brzom akcijom vojnika međunarodnih snaga u Iraku u kojoj nije bilo žrtava. Američka, poljska i talijanska tajna služba radile su na otkrivanju mjesta njihova zatočeništva, a onda je, u skladu s pravilnikom, talijanski premijer Silvio Berlusconi odobrio vojnu akciju za njihovo oslobađanje. Naime, međunarodne snage ne smiju početi operaciju oslobađanja talaca

bez odobrenja vlade zemlje iz koje su taoci.

KABUL

Američka vojska, optužena za zlostavljanje zatvorenika u Afganistanu, dopustit će Međunarodnom Crvenom križu (ICRC) posjet jednom od svojih prihvatnih logora u provinciji Kandaharu, izjavio je u srijedu američki pukovnik Tucker Mansager.

To je ICRC zatražio nakon što su se polovicom svibnja pojavile optužbe o američkom zlostavljanju afganistanskih uhićenika, a prihvatio je visoki američki vojni dužnosnik u Afganistanu general David Barno.

Zasad još nije određen točan datum posjeta, ali će to biti učinjeno u suradnji američkih snaga i ICRC-a, rekao je Mansager.

STRASBOURG

Pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu u srijedu je počelo prvo saslušanje žalbenog procesa u predmetu osuđenog lidera kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana protiv Turske.

Europski sud za ljudska prava je prošlogodišnjom prvostupanjskom presudom odlučio u korist Ocalana, odnosno osudio Tursku zbog nehumanog postupanja prema njemu. Sud je ocijenio da Ocalan u Turskoj nije imao pravedno i nepristrano suđenje čime je povrijeđena Europska konvencija o ljudskim pravima. Turska je bila dužna platiti sudske troškove u iznosu od 100.000 eura. Obje su strane uložile žalbu na prvostupanjsku odluku jer niti kurdski lider nije u potpunosti zadovoljan presudom Europskog suda za ljudska prava.

Čelnik bivše Radničke stranke Kurdistana (PKK), Abdullah Ocalan (55) 29. lipnja 1999. osuđen je na turskom sudu na smrt zbog "izdaje i separatizma". Kazna je ublažena na doživotni zatvor 3. listopada 2002. nakon što je u Turskoj ukinuta smrtna kazna. PKK je nastavila djelovati pod nazivom Kadek, a zatim Kongra-Gel.

MOSKVA

Međunarodni institut za tisak (IPI) od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio je da "prihvati temeljno načelo slobode izražavanja", nakon smjenjivanja s dužnosti vanjskopolitičkog novinara Leonida Parfjonova koji je u političkoj emisiji ruske televizije NTV kritizirao odluku uredništva o povlačenju iz programa intervjua s udovicom čečenskog pobunjeničkog vođe Zelimhana Jandarbijeva, kaže se u priopćenju IPI-ja.

IPI je od ruskoga predsjednika zatražio da "surađuje s medijima kako bi se u Rusiji stvorilo ozračje koje bi novinarima te zemlje omogućilo da obavljaju svoj posao bez pritiska vlade".

Organizacija sa sjedištem u Beču zalaže se za obranu slobode izražavanja u svijetu. Parfjonov je 2. lipnja dobio otkaz, nakon što je javno kritizirao povlačenje iz programa intervjua s Malikom Jandarbijev, udovicom čečenskog pobunjeničkog vođe Zelimhana, koje je uslijedilo u skladu s odredbom uprave kuće i pod pritiskom, kako je sam kazao, ruskih trajnih službi.

BEČ

Sigurnost u prometu, sigurnost djece i suzbijanje svih vrsta nasilja bile su samo neke od važnih tema konferencije koja je od ponedjeljka do srijede održana u Austria centru u Beču, pod naslovom "SAFETY 2004" - prevencija ozljeda i promocija sigurnosti.

Međunarodni stručnjaci iz prakse, politike i znanosti razgovarali su o izradi učinkovitih mjera na sprečavanju ozljeda i poticanju mjera sigurnosti.

Diljem svijeta od različitih vrsta ozljeda dnevno umre oko 14.000 osoba, najčešće zbog nedostatka obrazovanja a i zbog toga što nema učinkovitih mjera čijom primjenom bi se to moglo spriječiti, naglašeno je na kraju trodnevnog rada.

U radu konferencije "SAFETY 2004" sudjelovalo je oko 1500 sudionika iz više od 100 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙