FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: JUTARNJI LIST O SMANJENJU RIZIČNOSTI BANKARSKIH KREDITA

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Od oko 211,3 milijarde kuna ukupnihlanjskih plasmana banaka, u što su uključeni krediti, kamate, naknade,vrijednosni papiri i depoziti, kao i bankovna i druga jamstva, gotovo95 posto procjenjuje se nerizičnima, odnosno u cijelosti naplativima,piše današnji Jutarnji list.
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Od oko 211,3 milijarde kuna ukupnih lanjskih plasmana banaka, u što su uključeni krediti, kamate, naknade, vrijednosni papiri i depoziti, kao i bankovna i druga jamstva, gotovo 95 posto procjenjuje se nerizičnima, odnosno u cijelosti naplativima, piše današnji Jutarnji list.

Procjena je to revizora samih banaka, ali i supervizora središnje banke. Kako samo polovicu tako klasificiranih ukupnih plasmana čine krediti nefinancijskom sektoru - građanima i poduzećima - rizičnost tih plasmana statistički je manja od pet posto.

Naime, prema podacima iz godišnjeg izvješća HNB-a, djelomično nadoknadivi plasmani (skupine C i D) iznosili su krajem prošle godine svega 3,5 posto ili 7,4 milijarde kuna, dok su potpuno nenaplativi plasmani (skupine E) iznosili oko 3,4 milijarde kuna ili 1,6 posto ukupnih klasificiranih plasmana.

Usporedbe radi, krajem 1998. godine u jeku bankarske krize, loša aktiva banaka, odnosno djelomično naplativi i nenaplativi plasmani iznosili su 14 posto, piše JL.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙