FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EKONOMISTI U REUTERSOVOJ ANKETI PREDVIDJELI DA ĆE SE HRVATSKA PRIKLJUČITI EU-U 2009. GODINE

ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Bugarska i Rumunjska imaju velikeizglde priključiti se Europskoj uniji 2007. godine, Hrvatska će sepridružiti 2009. dok će Turska ostati izvan Unije do 2015. godine,predvidjeli su ekonomisti u Reutersovoj anketi, prenosi agencijaReuters u četvrtak.
ZAGREB, 20. svibnja 2004. (Hina) - Bugarska i Rumunjska imaju velike izglde priključiti se Europskoj uniji 2007. godine, Hrvatska će se pridružiti 2009. dok će Turska ostati izvan Unije do 2015. godine, predvidjeli su ekonomisti u Reutersovoj anketi, prenosi agencija Reuters u četvrtak.

Anketa u kojoj je učestvovalo 38 ekonomista i analitičara provedena je od 17. do 19. svibnja i pokazala je da se predviđanja nisu bitno promijenila od posljednje ankete koja je provedena u veljači. Po procjenama ekonomista, Bugarska ima 70 posto izgleda pridružiti se EU-u 2007. godine, Rumunjska 60 posto, Hrvatska će se pridružiti 2009. godine, Srbija i Crna Gora 2012., a Turska 2015. godine, navodi agencija.

Bivša jugoslavenska republika Hrvatska gospodarski prednjači pred većinom svojih balkanski susjeda, no glavna prepreka njenom pristrupanju je predaja generala Ante Gotovine UN-ovom sudu za ratne zločine, napominje agencija. Analitičari ipak očekuju da će proces hravtskog približavanja članstvu u EU-u napredovati, primjećuje agencija. "Očekujemo da će Hrvatskoj biti određen datum za početak pregovora na summitu EU-a u lipnju, a pregovori bi nakon toga trebali teći bez teškoća", ocijenila je za Reuters Dagmar Alpen iz koelnskog istraživačkog centra Oppenheim.

Po procjenama analitičara pregovori o pristupu Srbije i Crne Gore mogli bi početi 2007. godine, a Michal Czaplicki iz poljskog Instituta za javne poslove predviđa kako će "Srbija morati čekati neko vrijeme i vjerojatno bi mogla ući s Turskom", navodi agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙