FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NOVI EUROPSKI SUSTAV PRAĆENJA MOGAO BI USPORITI ULAZAK BUGARSKE I RUMUNJSKE U EU

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Europa unija radi na mehanizmupraćenja priprema za pridruživanje Uniji koji bi mogao odgoditi ulazakBugarske i Rumunjske godinu dana ili više, kazali su BBC-u izvori izEU-a, izvješćuje bruxelleska dopisnica postaje BBC.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Europa unija radi na mehanizmu praćenja priprema za pridruživanje Uniji koji bi mogao odgoditi ulazak Bugarske i Rumunjske godinu dana ili više, kazali su BBC-u izvori iz EU-a, izvješćuje bruxelleska dopisnica postaje BBC.

Radi sustava pojačanog praćenja Rumunjska i Bugarska mogle bi se EU-u pridružiti kasnije od za to predviđene 2007. godine ukoliko ne uspiju ispuniti sva obećanje koja su dale tijekom pregovora o priključivanju EU-u, napominje dopisnica BBC-a i dodaje kako bi novi sustav praćenja mogao poslužiti i kao presedan za Hrvatsku i Tursku koje se nadaju započeti pregovore o priključivanju iduće godine.

Ovo je prvi put da Europska unija planira uspostaviti tako snažan mehanizam praćenja, primjećuje dopisnica i navodi da je prošle godine jedna dužnosnik EU-a, djelomično u šali rekao kako Europska komisija razrađuje nove "metode mučenja" kako bi osigurala da Bugarska, Rumunjska i svi sljedeći kandidati ispune svoje obveze.

Europska komisija još uvijek radi na pojedinostima koje vjerojatno neće biti objavljene prije rujan, javlja dopisnica postaje i dodaje kako su diplomati postaji BBC rekli da će se pojačanim praćenjem kandidate primoravati na ispunjavanje obveza. "To će biti uvjetno pridruživanje, pružajući nam mogućnost da odgodimo priključivanje godinu ili više, ukoliko obveze preuzete tijekom pregovora o članstvu nisu odgovarajuće provedene", rekao je jedna izvor iz EU-a, prenosi postaja.

Dužnosnici EU-a objašnjavaju uvođenje strožeg mehanizama praćenja činjenicom da i Bugarska i Rumunjska kasne u pripremama za priključenje, a diplomati kažu da će taj sustav omogućiti Irskoj da zaključi pregovore s Bugarskom do kraja svog predsjedanja dok će istovremeno umanjiti strahove drugih vlada EU-a glede bugarske spremnosti za članstvo, kaže se u prilogu postaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙