FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: ZASAD BEZ KOMENTARA O PRIJEDLOGU HRVATSKE VLADE O EKOLOŠKO-RIBOLOVNOM POJASU

LJUBLJANA,2. lipnja(Hina) - U Sloveniji u srijedu navečer još nemaslužbenih reakcija na prijedlog hrvatske Vlade upućen Saboru da seodgodi primjena ekološko-ribolovne zone u Jadranu.
LJUBLJANA,2. lipnja(Hina) - U Sloveniji u srijedu navečer još nema službenih reakcija na prijedlog hrvatske Vlade upućen Saboru da se odgodi primjena ekološko-ribolovne zone u Jadranu.

Hrvatska Vlada u srijedu je Saboru uputila dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu kojom se predlaže odgoda proglašenja ekološko-ribolovne zone do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i EU.

Neimenovani predstavnici slovenske vlade na traženje da komentiraju za slovensku televiziju spomenuti prijedlog izjavili su da ga službeno ne poznaju i da će ga "proučiti" kad s njim budu upoznati. Slovenska televizija prijedlog je nazvala "iznenađujućim", a ocjenjuje da će hrvatski premijer Ivo Sanader, unatoč protivljenju oporbe, za njega dobiti većinu u Saboru.

Ljubljansko "Delo" pak u svom broju od četvrtka navodi da oporba u Saboru optužuje premijera Sanadera za popuštanje pritiscima jer je, kako se navodi, "problem zone neposredno povezan sa sudbinom hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji".

Premijer Sanader opoziciju pokušava pridobiti na svoju stranu i već se sastao sa bivšim premijerom Ivicom Račanom jer bez njegovih glasova "svoj projekt teško može progurati kroz parlament", navodi sutrašnje "Delo".

Slovenska tiskovna agencija STA citirala je večeras i hrvatskog političkog analitičara Davora Gjenera koji je na jednoj tribini u Ljubljani rekao da do primjene ekološko-ribolovne zone ne može doći i da hrvatska Vlada samo traži "časni izlaz" iz situacije.

Hrvatska će Vlada odustajanje od zone lakše opravdati zahtjevima Europske komisije prema Hrvatskoj u vezi s kandidaturom za članstvo nego što bi to mogla ako bi ga protumačila pritiscima Rima i Ljubljane, ustvrdio je Gjenero.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙