FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CRNOGORSKA OPORBA TRAŽI ĐUKANOVIĆEVU OSTAVKU

PODGORICA, 4. lipnja 2004. (Hina) - Jedinstvena crnogorska oporba,nakon višednevnih prosvjeda u Podgorici, zatražila je hitnu ostavkupremijera Mila Đukanovića, formiranje prijelazne vlade bez njega iraspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.
PODGORICA, 4. lipnja 2004. (Hina) - Jedinstvena crnogorska oporba, nakon višednevnih prosvjeda u Podgorici, zatražila je hitnu ostavku premijera Mila Đukanovića, formiranje prijelazne vlade bez njega i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Sve oporbene stranke su u četvrtak navečer okupile nekoliko tisuća građana na podgoričkom Trgu Republike i najavile kako će te svoje zahtjeve dostaviti Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Vijeću Europe, kao i veleposlanstvima Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije i Rusije.

Crnogorske oporbene stranke već više mjeseci ne sudjeluju u radu parlamenta zbog odluke TV Crne Gore da ne prenosi zasjedanja parlamenta.

Oporba je također izrazila nezadovoljstvo drastičnim padom životnog standarda, netransparentnom privatizacijom, korupcijom koja sve više uzima maha i najnovijim događajima oko ubojstva novinara Duška Jovanovića, direktora dnevnika DAN.

Oporba je najavila da će nastaviti prosvjede i sljedećih dana, odnosno sve do ispunjavanja postavljenih zahtjeva.

U dokumentu oporbe se navodi da je crnogorsko društvo u najtežoj političkoj, gospodarskoj i socijalnoj krizi "kojoj se ne vidi kraj". Priopćeno je da aktualni režim nema političke volje ni demokratskog kapaciteta da zemlju izvuče iz krize.

Oporbeni čelnici drže da je režim "mafiokratskog karaktera" te podsjećaju da se protiv čelnika vlasti i njihovih suradnika vode istražni kazneni postupci u drugim zemljama.

Čelnici oporbe optužuju premijera Đukanovića da je odgovoran za stvaranje ozračja opće nesigurnosti građana, siromaštva i bijede, te da je "otvorio prostor" za ubijanje novinara koji su djelovali protiv takva ambijenta.

Visoki dužnosnik DPS-a Miodrag Vuković ocijenio je zahtjeve crnogorske oporbe "izrazom njihove definitivne i potpune političke neodgovornosti". Izjavio je da su oni u velikom sukobu s demokratskim ambicijama Crne Gore i da ne nude demokratsku alternativu vladajućem demokratskom razvojnom konceptu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙