FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

dhmz: svibanj po srednjim mjesečnim temperaturama zraka niži od prosjeka

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Srednje mjesečne temperature zraka uovogodišnjem svibnju bile su niže od prosjeka na svim promatranimpostajama, osim u Bjelovaru, a temperaturna odstupanja su u rasponu od-2,2 Celzijeva stupnja u Kninu do + 0,2 stupnja u Bjelovaru, priopćioje danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Srednje mjesečne temperature zraka u ovogodišnjem svibnju bile su niže od prosjeka na svim promatranim postajama, osim u Bjelovaru, a temperaturna odstupanja su u rasponu od -2,2 Celzijeva stupnja u Kninu do + 0,2 stupnja u Bjelovaru, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Temperaturne prilike u Hrvatskoj u svibnju bile su u kategorijama hladno, normalno te jedino u Kninu vrlo hladno.

Oborine je uglavnom bilo više od prosjeka osim u nekim predjelima, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, te na otoku Lastovu. Oborinska odstupanja su se kretala od 43 posto svibanjskog prosjeka u Varaždinu do 197 posto prosjeka u Dubrovniku.

Oborinske prilike bile su u najvećem dijelu zemlje u kategoriji normalno, zatim kišno, a na sjeverozapadu Hrvatske sušno. Zavižan je 17 dana bio pod snježnim pokrivačem, a maksimalna visina snijega bila je 60 centimetara.

Državni hidrometeorološki zavod navodi da su i srednje proljetne temperature zraka (ožujak, travanj, svibanj) u ovoj godini varirale različito u odnosu na tridesetogodišnji prosjek (od 1961. do 1990.). Odstupanja su se kretala od -0,9 Celzijevih stupnjeva na Zavižanu do +0,5 stupnjeva u Bjelovaru. Temperaturne prilike bile su u kategoriji normalno na svim promatranim postajama, osim u Daruvaru, na Zavižanu i u Kninu gdje je bilo hladno. Količine oborine bile su više od prosjeka na svim promatranim postajama, osim u Poreču, Pazinu i Rijeci. Odstupanja su od 88 posto prosječnog proljetnog iznosa u Poreču do 167 posto prosjeka u Kninu.

Oborinske prilike od ožujka do svibnja u najvećem su dijelu Hrvatske bile u kategoriji kišno, zatim vrlo kišno i normalno, navodi Državni hidrometeorološki zavod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙