FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Intenzivna ugradnja klima uređaja mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe strujom

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Nastavak trenda intenzivne ugradnjeklimatizacijskih uređaja u kombinaciji s drugim vidovima povećanjapotrošnje struje u narednim bi godinama moglo utjecati na sigurnostopskrbe električnom energijom u Hrvatskoj ako se istodobno ne povećaproizvodnja struje, upozoravaju domaći energetski stručnjaci.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Nastavak trenda intenzivne ugradnje klimatizacijskih uređaja u kombinaciji s drugim vidovima povećanja potrošnje struje u narednim bi godinama moglo utjecati na sigurnost opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj ako se istodobno ne poveća proizvodnja struje, upozoravaju domaći energetski stručnjaci.

Stručnjaci procjenjuje da oko 4 posto kupaca struje ili 80 tisuća domaćinstava i poslovnih prostora ima klimu, a prognoziraju da će u idućem petogodišnjem razdoblju klima uređaje imati 20 posto kupaca, ili njih 400 tisuća. To će na godišnjoj razini značiti povećanje potrošnje za 550 milijuna kWh.

Istodobno zaključuju da je Hrvatskoj prijeko potrebno novih 500 megavata instalirane snage,

Sve više instaliranih klima - uređaja, napominju u svojoj analizi Ivan Toljan i Nenad Švarc iz Hrvatske elektroprivrede, moglo bi dodatno povećati opterećenje elektroenergetskog sustava, koje je već ionako visoko zbog konstantnog porasta potrošnje struje u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

U 2003. potrošnja je dosegnula 15,5 milijardi kilovatsati (kWh), a dotad je rekordna godina bila 1989. s potrošnjom od 14,9 milijardi kWh. Prosječan porast potrošnje u posljednje tri godine je tri posto godišnje.

Stručnjaci naglašavaju da posljednje tri godine karakterizira značajan prosječni porast potrošnje tijekom ljetne sezone u odnosu na zimsku, čemu doprinose povećane potrebe turizma, ali i ugradnja klimatizacijskih uređaja.

Procjenjuje se da je godišnje povećanje opterećenja elektroenergetskog sustava zbog ugradnje uređaja za klimatizaciju 2001. godine iznosilo 20 megavata (MW), 2002. godini 30 MW, a za prošlu godinu 50 MW. Tako je u posljednje tri godine instalirano 100 MW u klimatizacijskim uređajima, što se vidi i po povećanoj potrošnji električne energije u ljetnoj sezoni, od 4,5 posto.

Kako je prosječna snaga ugrađenog klima uređaja 1,5 MW, HEP-ovi stručnjaci procjenjuje da je oko 80 tisuća domaćinstava i poslovnih prostora ima klimu, odnosno da ih ima oko 4 posto kupaca električne energije.

Uz pretpostavku da se nastavi trend pada cijene klima uređaja, u idućem petogodišnjem razdoblju HEP predviđa da će 20 posto kupaca, ili njih 400 tisuća ugraditi klima uređaje. To će na godišnjoj razini značiti povećanje potrošnje za 550 milijuna kWh.

Stručnjaci stoga upozoravaju da, uz niz drugih utjecaja, i pojačana ugradnja klima, ukazuje na potrebu izgradnje novih elektroenergetskih pogona. Bez toga, zajednički je stav energetičara, mogli bi nastati problemi u sigurnosti opskrbe.

Pritom ne dijele svi isto mišljenje o tome kada bi mogli nastupiti problemi, no procjene govore da bi mogli početi između ove i 2007. godine.

No, svi se slažu da je Hrvatskoj prijeko potrebno novih 500 megavata instalirane snage, a energetičari poručuju i da bi odluku o gradnji novih objekata trebalo donijeti ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙