FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hus: visina troškova rada nije razlog nekonkurentnosti hrvatskoga gospodarstva

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata(HUS) Zdenko Mučnjak ocijenio je danas da visina troškova rada nijerazlog nekonkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, kao što se to tvrdi uposljednje vrijeme.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak ocijenio je danas da visina troškova rada nije razlog nekonkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, kao što se to tvrdi u posljednje vrijeme.

"U Hrvatskoj su nekonkurentne djelatnosti koje imaju najnižu cijenu rada, dok su tržišno konkurentne one u kojima je cijena rada visoka, pa je vidljivo da trošak rada nije tome glavni razlog", rekao je Mučnjak na konferenciji za novinare.

Proizvodnja u Hrvatskoj je u posljednjih 6,5 godina rasla više od rasta brutto plaća, naglasio je Mučnjak.

Razlozi nekonkurentnosti gospodarstva prije svega su tehnološko zaostajanje, nedovoljno ulaganje u istraživanje i razvoj te nesposobnost menadžmenta. Najvažniji razlog je, po Mučnjakovu mišljenju, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva.

"U Hrvatskoj treba donijeti razvojnu strategiju kako bi se razvijale djelatnosti koje mogu dosegnuti potrebnu cijenu rada, jer sadašnja neravnopravna raspodjela dohotka nemotivirajuća je za radnike i njihovu konkurentnost", smatra Mučnjak.

Pritom se pozvao na rezultate istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda po kojima potencijalnim ulagačima nije presudna cijena rada već poslovna klima, vladavina prava i politička stabilnost zemlje.

"Kada bi odlučujuća bila cijena rada, zemlje s niskom cijenom radne snage privukle bi najbolje ulagače, što nije slučaj", rekao je Mučnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙