FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISTOČNI TIMOR SLAVI DRUGU GODIŠNJICU SAMOSTALNOSTI

DILI, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Drugu godišnjicusamostalnosti Istočni Timor u četvrtak obilježava opterećen sporovimaoko prihoda od nafte i plina koji prijete da tu najmlađu državu nasvijetu zarobe u siromaštvu.
DILI, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Drugu godišnjicu samostalnosti Istočni Timor u četvrtak obilježava opterećen sporovima oko prihoda od nafte i plina koji prijete da tu najmlađu državu na svijetu zarobe u siromaštvu.

Proslava se održava samo dan nakon što je međunarodna humanitarna organizacija Oxfam objavila da Istočnome Timoru prijeti opasnost da propadne kao država jer Australija, njegov najbliži saveznik odugovlači s pregovorima o pitanjima granica.

"Nastavit ćemo se boriti za bolje odnose s Australijom, ali nećemo za njih žrtvovati svoje interese", rekao je u govoru predsjednik Xanana Gusmao, prikriveno aludirajući na taj spor.

U srcu spora su milijarde dolara prihoda od nafte i plina u vodama između Australije i Istočnoga Timora, u području tzv. Timorskoga mora.

Istočni Timor osnovao je vojsku i policiju koja nadgleda cijeli teritorij države, što je polovina otoka.

Istočni je Timor službeno postao nezavisna država prije dvije godine nakon višestoljetne portugalske uprave i 24 godine okrutne indonezijske okupacije.

Indonezijska je uprava prestala 1999., kad su Timorci na referendumu u organizaciji Ujedinjenih naroda masovno glasovali za odvajanje i tom odlukom izazvali divljanje gerilskih skupina koje podržava indonezijska vojska.

U tom je sukobu poginulo više od tisuću ljudi, a većina zgrada i infrastrukture na otoku uništena je. UN je upravljao Istočnim Timorom do svibnja 2002.

Većina gospodarstva te zemlje oslanja se na poljoprivredu i proizvodnju kave, ali zbog suhe klime zemlja je većinu godine gola.

Netaknute plaže i vruća tropska klima Istočni Timor čine privlačnim turističkim odredištem, a industrija je zbog ograničenih ulaganja slabo razvijena.

Nedavno Oxfamovo istraživanje pokazalo je da manje od polovice od 760 tisuća stanovnika zna čitati ili pisati, a 41 posto njih živi ispod razine siromaštva. K tomu jedno od desetero djece umire prije pete godine.

Istočni Timor prihode od nafte i plina u Timorskome moru sada želi iskoristiti za borbu protiv siromaštva, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje obrazovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙