FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATI I SRBI U VUKOVARU MORAJU SE OKRENUTI BUDUĆNOSTI

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska vlada pokazuje dobru volju dapoboljša položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj a popravljajuse i odnosi Srba i Hrvata u istočnoj Slavoniji i Baranji, prenosiDeutsche Welle opću ocjenu predstavnika Zajedničkog srpskog vijećaopćina iz Vukovara i Osijeka.
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska vlada pokazuje dobru volju da poboljša položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj a popravljaju se i odnosi Srba i Hrvata u istočnoj Slavoniji i Baranji, prenosi Deutsche Welle opću ocjenu predstavnika Zajedničkog srpskog vijeća općina iz Vukovara i Osijeka.

Iako i dalje žive na distanci, odnosno jedni pored drugih, Hrvati i Srbi u Vukovaru sve više žive i jedni s drugima, kaže predsjednik ZVO Jovan Ajduković.

"Sve više ćete vidjeti otvorenih dijaloga i mislim da je to jedini put", naglašava on, dodajući da treba uvažavati prošlost kao opomenu ali i razmišljati o budućnosti.

Još uvijek i na jednoj i na drugoj strani ima ljudi "koji su u tvrdim okvirima nacionalizma iz kojih je vrlo teško izaći", napominje Ajduković, ocjenjujući da je uzrok tome "ujedno i najveći problem - nezaposlenost".

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije i predstavnik Zajedničkog srpskog vijeća općina Mile Horvat kaže za DW da se u njegovu županiju zasad vraćaju samo starci koji dolaze kako bi umrli u svojim domovima dok se mlađa populacija uopće ne vraća.

"Ključni je problem postojanje velikog broja optužnica. Riječ je o frapantnom broju od više od 600 optužnica i procesa koji se vode pred sudovima RH", tumači Horvat, navodeći kao "sljedeći faktor povratka onaj egzistencijalne prirode - odnosno, nijedan povratnik nema šanse da se zaposli u Hrvatskoj", tvrdi on u razgovoru za postaju.

Pravi recept za reguliranje statusa srpske nacionalne manjine jest ulazak Hrvatske u EU, naglašava Horvat, tumačeći da će "to Srbe dovesti u sasvim drugačiji položaj nego što smo dosad bili. Zato smo žestoki zagovornici tog procesa", napominje zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mile Horvat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙