FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ĐUKIĆ: HRVATSKA VLADA POČIVA NA UCJENAMA I NEREALNIM OBEĆANJIMA

BEOGRAD, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada danas počiva napodršci tri zastupnika srpske manjine i dva umirovljenika u Hrvatskomsaboru, na ucjenama i nerealnim obećanjima, izjavio je u četvrtak nakonferenciji za novinare u Beogradu predsjednik Hrvatske narodnestranke Milan Đukić, govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj nakon stodana Vlade Ive Sanadera.
BEOGRAD, 20. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada danas počiva na podršci tri zastupnika srpske manjine i dva umirovljenika u Hrvatskom saboru, na ucjenama i nerealnim obećanjima, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Beogradu predsjednik Hrvatske narodne stranke Milan Đukić, govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj nakon sto dana Vlade Ive Sanadera.

"Koalicija SDSS-a i HDZ-a nije ništa drugo do veliki igrokaz Ive Sanadera i Milorada Pupovca: jedan dan taj brak puca, a drugi dan dolazi do pomirenja", kazao je Đukić, dodajući da u sporazumu o podršci Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vladi nema ničega što već nije propisano Ustavom RH, zakonima i na što se Vlada obvezala međunarodnoj zajednici. Prema njegovim riječima, "nema onoga što jamči opstanak Srba u Hrvatskoj", jer "Sanader i mala skupina oko njega se modificirala, ali ne i strukture lokalne i regionalne samouprave".

"Toga u sporazumu nema, a Srbi kao manjina i nisu trebali ulaziti u to, a još manje su trebali ucjenjivati Vladu. Ako su već ulazili u sporazum, onda su trebali istaknuti druge zahtjeve", kazao je Đukić, dodajući da je Srpska narodna stranka, kojoj je predsjednik, ponudila "osam točaka ili obaveza hrvatske službene politike i hrvatskog društva u cjelini za pravedno rješenje položaja Srba u Hrvatskoj".

Đukić traži definiranje Hrvatske kao građanske države, ravnopravni tretman u pravu na rad u državnoj upravi, državnim poduzećima i sudskoj vlasti, kao i u ministarstvima i institucijama "koje su u funkciji zaštite pravnog poretka", omogućavanje obnove sudskog postupka protiv građana srpske nacionalnosti koji su suđeni u odsutnosti "po osnovi oružane pobune prije donošenja Zakona o oprostu". Također traži primjenu istih kriterija u pronalaženju žrtava rata (po podacima SNS u Hrvatskoj je nestalo 5637 građana srpske nacionalnosti), povrat izgubljenog prava na stan ili alternativni smještaj građanima srpske nacionalnosti, priznavanje prava iz Zakona o konvalidaciji, te povrat prava na dionice "i tako izjednačavanje prava na minuli rad".

Đukić je zatražio i pomoć srbijanske vlade u zalaganju za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, konstatirajući da je pravo Srba na povratak "deklarativno, jer je osporeno uvjetima", iako je - kako je kazao - "proces obnove pozitivan" u nekim dijelovima Hrvatske.

"Mi ne tražimo ništa više od onoga što danas traže Albanci na Kosovu, iako bismo mogli više, jer su Srbi u Hrvatskoj bili narod, a Albanci su bili manjina", kazao je Đukić novinarima u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙