FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

predstavnici hrvata iz sicg posjetili saborski pododbor za hrvatsku manjinu u svijetu

ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Predstavnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća,krovne institucije Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, posjetili su danassaborski Pododbor za hrvatsku manjinu u svijetu, kojega su upoznali spoteškoćama s kojima se susreću u svom radu.
ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Predstavnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća, krovne institucije Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, posjetili su danas saborski Pododbor za hrvatsku manjinu u svijetu, kojega su upoznali s poteškoćama s kojima se susreću u svom radu.

Predsjednik Vijeća Josip Ivanović nakon sjednice je kazao kako je rad Vijeća trenutno usredotočen na problem školovanja na hrvatskom jeziku.

Za sada se na hrvatskom jeziku školuju osmoškolci u šest subotičkih škola, a cilj nam je organizirati takvo školovanje i u drugim gradovima, kazao je Ivanović.

Pojasnio je da nacionalna manjinska vijeća djeluju pri Saveznoj vladi, koja je ove godine po prvi put u republičkom proračunu izdvojila novac za sufinanciranje programa nacionalnih manjina.

Hrvatska manjina u SiCG, koja po popisu iz 2002., broji oko 75.000 pripadnika, za svoje je programe od države ove godine dobila nešto manje od 60.000 eura, izvijestio je Ivanović.

"Položaj manjina u SiCG ne može se uspoređivati s onim u Hrvatskoj, mi ne možemo razmišljati o nacionalnim simbolima, jer još uvijek brinemo za vlastitu sigurnost", kazao je Ivanović, podsjećajući na slučajeve skrnavljenja groblja i uništavanja imovine Hrvata s početka godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙