FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: GOSPODARSKI POKAZATELJI SREDNJE I ISTOČNE EUROPE PRIBLIŽAVAJU SE ONIMA "STARE" EUROPE

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Gospodarski pokazatelji zemaljasrednje i istočne Europe za 2003. godinu jasno ukazuju napribližavanje gospodarskim standardima 15 starih članica Europskeunije, ocijenio je bečki Institut za međunarodne ekonomske studije usvojoj analizi gospodarskih rezultata i perspektiva zemalja središnjei istočne Europe, prenosi belgijski internet portal EurActiv.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Gospodarski pokazatelji zemalja srednje i istočne Europe za 2003. godinu jasno ukazuju na približavanje gospodarskim standardima 15 starih članica Europske unije, ocijenio je bečki Institut za međunarodne ekonomske studije u svojoj analizi gospodarskih rezultata i perspektiva zemalja središnje i istočne Europe, prenosi belgijski internet portal EurActiv.

Gospodarski rast novih članica EU-a se ubrzao i uvelike pomogao da se dohodak po stanovniku približi onom "starih" članica, a očekuje se da će rast BDP-a zemalja srednje i istočne Europe u cjelini porasti s 3,7 2003. na 4,2 2004. godine i 4,4 posto 2005. godine, ocjenjuje bečki institut.

Kratkoročno i srednjeročno te će se zemlje ipak suočiti s teškoćama u zadovoljavanju maastrichtskih kriterija za pridruživanje europskoj monetarnoj uniji jer će mnoge teško uspijevati smanjiti proračunske deficite a inflacija će biti potaknuta povećanjem trošarina i poreza uoči njihova priključenja EU-u, predviđa bečki institut.

S druge strane, zemlje koje su u srednjoj i istočnoj Europi 'zaostajale', poput Bugarske, Rumunjske, Rusije i Ukrajine, donekle su uhvatile priključak s naprednijim zemljama skupine, stoji u analizi. Bugarska i Rumunjska konačno su počele restrukturiranje svojih gospodarstva koje je potaknuto i porastom izravnih stranih ulaganja, uvelike na uštrb novih članica EU-a od kojih su neke poput Mađarske i Slovenije postale ulagači. Bugarska i Rumunjska će vjerojatno u budućnosti privući još stranih ulaganja jer će cijena proizvodnje u novim zemljama EU-a porasti, predviđa se u analizi.

"Hrvatska, koja je akumulirala vrlo visok vanjski dug, mogla bi se, međutim, suočiti s usporavanjem svoga rasta. Kako bi očuvale svoje gospodarske perspektive Srbija i Crna Gora, kao i Makedonija, još uvijek moraju prevladati naslijeđe prošlih sukoba", ocjenjuje bečki institut, prenosi EurActiv.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙