FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISTRAŽIVANJE: MENADŽERI GOSPODARSKU POLITIKU VLADE OCJENJUJU S 2,5

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski gospodarstvenici dosadašnjirad Vlade ocjenjuju s prosječnom ocjenom 3,2, pri čemu je najvišomocjenom, 3,8 ocijenjena vanjska politika, a gospodarska politikadobila je ocjenu 2,5.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski gospodarstvenici dosadašnji rad Vlade ocjenjuju s prosječnom ocjenom 3,2, pri čemu je najvišom ocjenom, 3,8 ocijenjena vanjska politika, a gospodarska politika dobila je ocjenu 2,5.

Rezultati su to istraživanja agencije Puls "Gospodarstvenici o gospodarskoj politici Vlade" predstavljenog na današnjem okruglom stolu "Gospodarska politika Vlade", održanog u sklopu 9. financijskog i 4. e-business foruma.

Istraživanje provedeno prošloga tjedna među 115 menadžera iz tvrtki koje spadaju u 400 najvećih u Hrvatskoj, odnosilo se na percepcije dosadašnjih te očekivanja glede budućih mjera i odluka Vlade na gospodarskom području.

Prosječna ocjena gospodarske politike odraz je i stava čak 85 posto ispitanih menadžera da se Vlada gospodarskim pitanjima bavi manje ili puno manje no što bi trebala. U agenciji Puls to tumače kao percepciju ispitanika da se u 'žiži' interesa Vlade još uvijek nalaze politička, posebice vanjskopolitička pitanja.

Tako je i na pitanje ima li Vlada konkretne ekonomske programe za pokretanje gospodarstva 75 posto ispitanika odgovorilo kako za njih ne zna, a od njih, 66 posto drži da su, ako ih i ima, do sada već trebali biti prezentirani.

Među mjerama koje gospodarstvenici drže prioritetnim u kreiranju gospodarske politike izdvajaju se četiri mjere koje je najvažnijima ocijenilo više od polovice ispitanika - poticanje izvoza (65 posto) i investicija (60 posto), rezanje javne potrošnje (56 posto) te sređivanje stanja u sudstvu i zaštita vjerovnika (53 posto).

Od dosadašnjih mjera za koje su čuli, gospodarstvenici su najpozitivnije, s prosječnom ocjenom 3,7, ocijenili osnivanje agencija za poticanje izvoza i ulaganja, za koju 66 posto ispitanih menadžera drži da će imati velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Prijedlog osnivanja jake državne banke utjecajnom mjerom drži 44 posto ispitanika, a program otvaranja poduzetničkih zona njih 42 posto.

Jednu od posljednjih mjera - odluku o privatno-javnom partnerstvu, gospodarstvenici su ocijenili prosječnom ocjenom 3,1, a samo trećina njih drži da će ta mjera imati većeg utjecaja za dobrobit hrvatskog gospodarstva.

Takva percepcija gospodarske politike odražava se i na očekivanja menadžera glede stope gospodarskog rasta u ovoj godini, koja su pesimističnija od najava Vlade - njih 69 posto očekuje da će biti manja od 3 posto.

Više od polovice, odnosno 55 posto menadžera koji su sudjelovali u ovom istraživanju očekuje da Vlada uglavnom neće ispuniti obećanja o pokretanju hrvatskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙