FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sssh: otpočetka smo upozoravali da smanjenje pdv-a neće sniziti cijene

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske(SSSH) otpočetka je upozoravao da smanjenje stope PDV-a neće sniziticijene niti poboljšati standard građana, već će povećati dobittrgovcima, izjavila je danas predsjednica SSSH Vesna Dejanović.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) otpočetka je upozoravao da smanjenje stope PDV-a neće sniziti cijene niti poboljšati standard građana, već će povećati dobit trgovcima, izjavila je danas predsjednica SSSH Vesna Dejanović.

Komentirajući Vladino odustajanje od smanjenja PDV-a, Dejanović se na konferenciji za novinare ponovno založila za rasterećenje radnika smanjenjem poreza na dohodak i doprinose.

Vladino objašnjenje da se od manjeg PDV-a mora odustati zbog previsokog proračunskog deficita je deplasirano jer taj se deficit odnosi na prošlu godinu i nije nikakvo iznenađenje budući da je već ukalkuliran u proračun za ovu godinu, dodala je predsjednica SSSH.

Najveća hrvatska sindikalna središnjica protivi se eventualnom smanjivanju proračunskih rashoda za socijalne izdatke, ističući da je rijetko koja zemlja u svijetu to učinila bez obzira na deficit.

Također se protivi smanjenju troškova rada, pogotovo nametanjem niske cijene rada, kako bi se tobože povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Glavni ekonomist SSSH Mario Švigir ustvrdio je da na troškovnu konkurentnost najviše utječu porezno opterećenje, jedno od najrigoroznijih u Europi, neefikasnost državne administracije i cijena koju poduzetnici plaćaju pri ulasku ili izlasku s hrvatskog tržišta.

Ne prihvaćamo tezu da cijena rada čini hrvatsko gospodarstvo nekonkurentnim, jer Rumunjska i Bugarska, koje imaju najnižu cijenu rada među državama koje žele ući u EU, niti u 14 godina nisu uspjele postići rast potreban za članstvo, kazao je Švigir.

Graditi konkurentnost na smanjenju troškova rada, bez jasne strategije razvoja gospodarstva i pojedinih grana, neozbiljno je - radi se o unaprijed izgubljenoj utakmici, dodao je.

SSSH smatra da je rast plaća ispod razine produktivnosti pojedinog sektora prihvatljiv samo ako se dio novostvorene vrijednosti ulaže u nova radna mjesta.

Istraživanje SSSH pokazalo je da su posljednjih godina plaće u tekstilnoj industriji i preradi drva kontinuirano rasle sporije od prosječne plaće u državi, no to nije povećalo konkurentnost tih grana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙