FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD POTVRDIO SUKOB BLAŠKIĆA I RAJIĆA U PRITVORU

DEN HAAG/ZAGREB,2. lipnja 2004.(Hina) - Glasnogovornik Haškog suda(ICTY) Jim Landale u srijedu je potvrdio da su se prošle nedjelje upritvoru UN-a u Scheveningenu nakratko sukobili optuženi Hrvati izBiH, general Tihomir Blaškić i Ivica Rajić.
DEN HAAG/ZAGREB,2. lipnja 2004.(Hina) - Glasnogovornik Haškog suda (ICTY) Jim Landale u srijedu je potvrdio da su se prošle nedjelje u pritvoru UN-a u Scheveningenu nakratko sukobili optuženi Hrvati iz BiH, general Tihomir Blaškić i Ivica Rajić.

"U nedjelju je došlo do razmjene argumenata između dvojice pritvorenika, a zatim i do kratke svađe. Čim su stražari primjetili da nešto nije u redu, brzo su riješili situaciju", rekao je Landale odgovarajući na pitanja novinara na tjednom briefingu ICTY-a.

On je naglasio da je "incident brzo okončan i da nitko od dvojice sudionika nije ozlijeđen".

Na pitanje hoće li Blaškić ili Rajić biti kažnjeni, glasnogovornik je rekao kako je to u nadležnosti upravitelja pritvora te da on ne može ulaziti u to kakve on mjere može poduzeti.

Haški je sud u srijedu objavio i pismo koje je Rajićev branitelj Željko Olujić 31. svibnja, dan nakon incidenta, poslao predsjedavajućem sudskog vijeća Liu Daqunu, Tajništvu suda i upravitelju pritvora Timothyu McFaddenu.

U pismu je incident opisao kao "Blaškićev napad na Rajića" uz dva udarca šakom u glavu, te zatražio istragu, kažnjavanje napadača i jamčenje osobne sigurnosti njegovom branjeniku.

U srijedu je Olujić izjavio da je u pritvoru ICTY-a pokrenuta istraga te da je on od upravitelja pritvora zatražio dostavu zdravstvenog protokola o incidentu.

Blaškićev branitelj Anto Nobilo, ranije je potvrdio da je došlo do incidenta ali je kazao da nije bila riječ o napadu nego o Rajićevu pokušaju da nakon "dugotrajnih provokacija, izazove sukob s Blaškićem kome se ispriječio na izlasku iz sportske dvorane".

"Blaškić ga nije udario nego ga je dlanom pomaknuo", rekao je.

Ivica Rajić optužen je da je 23. listopada 1993., kao zapovjednik 2. operativne skupine HVO-a, naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Do u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a selo je razoreno. Također ga se tereti za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu, listopada 1993.

Generala Blaškića, bivšeg zapovjednika Operativne zone srednja Bosna HVO-a, prvostupanjsko vijeće ICTY-a je u ožujku 2000. osudilo na 45 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Lašvanskoj dolini tijekom sukoba Hrvata i Bošnjaka 1992-94., prvenstveno zbog pokolja 116 bošnjačkih stanovnika sela Ahmići u travnju 1993.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙