FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 1. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati
ZAGREB, 1. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

PODGORICA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i najviši dužnosnici Crne Gore suglasili su se u ponedjeljak u Podgorici o intenziviranju bilateralne i regionalne suradnje, te istaknuli posebice ulogu manjina u obje zemlje u međusobnom povezivanju.

Šef hrvatske diplomacije Žužul, nakon razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, izjavio je novinarima da je jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike razvijanje dobrosusjedskih odnosa

"Hrvatska se sada nalazi u jednom izuzetno važnom i povijesnom trenutku, kada smo napravili važan korak prema Europskoj uniji (EU). Ne sumnjamo da ćemo 17. ili 18. lipnja dobiti službeno status kandidata za EU. To ne znači da ćemo odvezati sidro i otići iz regije. Naše buduće članstvo u EU nije izoliranje nas od onih koji žive u susjedstvu", rekao je Žužul.

On je naglasio da "Hrvatska ima obvezu i odgovornost da izgrađuje dobrosusjedske odnose, te da je čvrst stav hrvatske Vlade da zadrži i poveća svoju gospodarsku, političku i društvenu prisutnost u regiji".

Crnogorski premijer Milo Đukanović je, nakon razgovora, izjavio da je poslije prekida odnosa između Hrvatske i Crne Gore došlo do uzlaznog trenda i širenja suradnje na svim poljima, te da je osiguran kontinuitet političkog dijaloga na visokoj razini. Đukanović je poželio Hrvatskoj puno uspjeha u euroatlantskim integracijama i dodao da je "uspjeh Hrvatske, kao i drugih susjednih zemalja, šansa za regiju u cjelini".

ZAGREB

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je u ponedjeljak navečer da se u pritvoru Haškog suda dogodio incident između njegova branjenika Tihomira Blaškića i optuženika Ivice Rajića, tvrdeći da je on posljedica dugotrajnih Rajićevih provokacija.

"Rajić sustavno provocira Blaškića, želeći izazvati incident kojega bi iskoristio u neke svoje svrhe", rekao je Nobilo Hini.

Rajićev odvjetnik Željko Olujić u pismu upućenom Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) tvrdi da je Blaškić u ponedjeljak na izlazu iz zatvorske sportske dvorane napao i fizički prijetio Rajiću.

Nobilo, međutim, tvrdi da se nije radilo o napadu. "Rajić se pokušavajući izazvati sukob ispriječio Blaškiću na izlasku iz sportske dvorane. Blaškić ga nije udario, nego ga je dlanom pomaknuo", tvrdi Nobilo. Dodao je da je Blaškić višemjesečne Rajićeve provokacije dobro podnosio, no postao je posebno osjetljiv otkad Rajić prijeti njegovoj supruzi i djeci.

Blaškićev odvjetnik je rekao da njegov branjenik može potkrijepiti svoje tvrdnje o Rajićevim provokacijama bilješkama iz dnevnika, kojega redovito vodi.

BANJA LUKA

Suradnja s Haagom i ispunjenje obveza Republike Srpske (RS) u smislu uhićenja osumnjičenih za ratne zločine bila je središnja tema sastanka s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, rekao je u ponedjeljak u Banjoj Luci predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora u Banjoj Luci, del Ponte je pozvala RS da političku volju dokaže konkretnim akcijama suradnje slijedeći primjer Hrvatske koju BiH te Srbija i Crna Gora ističu kao uzor suradnje s Haškim tribunalom.

SARAJEVO

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte doputovala je u ponedjeljak poslije podne u Sarajevo nakon kraćeg boravka u Banja Luci gdje je razgovarala s najvišim dužnosnicima Republike Srpske. Po dolasku u Sarajevo Del Ponte je u kraćem intervjuu za BH TV 1 kazala kako ovoga puta nije donijela nove optužnice ali je potvrdila da će novih optužnica svakako biti do kraja godine.

Del Ponte u Bosni i Hercegovini ostaje i u naredna dva dana a predviđeni su njeni susreti s članovima Predsjedništva BiH kao i Vijeća ministara kao i posjet Mostaru, Bugojnu te Srebrenici.

WASHINGTON

Obilježavajući Dan sjećanja na pale u američkim ratovima predsjednik George W. Bush je u ponedjeljak podsjetio i na napore u Afganistanu i Iraku rekavši da su zahvaljući hrabrosti američkih vojnika nestala dva teroristička režima, a Amerika postala sigurnija.

Bush je položio vijenac na grob neznanih američkih vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, a potom se obratio nazočnim veteranima i podsjećajući na pale u ratovima rekao da "Amerika priznaje dug koji se ne može platiti". Dobar dio svojeg govora posvetio je ratu u Iraku nastojeći potaknuti potporu američke javnosti koja sve više pada suočena s nemirima u Iraku i rastućim brojem poginulih američkih vojnika koji je prešao 800.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u ponedjeljak njemačkog kancelara Gerharda Schroedera kako bi s njim razgovarao o pregovorima koji se vode u UN-u o nacrtu američko-britanske rezolucije kojom se predviđa prijenos suvereniteta na Irak 30. lipnja.

"Razgovarali su o važnosti suradnje kako bi se pripremila kvalitetna rezolucija koja će biti potpora novoj iračkoj vladi i iračkom narodu", kazala je Pamela Stevens, službena predstavnica Bijele kuće.

U UN-ovu Vijeću sigurnosti ovog bi tjedna moglo doći do rasprave o nacrtu rezolucije koji je podnesen 24. svibnja, a predviđa prijenos ovlasti na Iračane i zadržavanje ovlasti koalicijskih snaga u očuvanju reda u sljedećim mjesecima.

MOSKVA

Čelnik Južne Osetije Eduard Kokoiti, vođa pobunjene gruzijske pokrajine, upozorio je u ponedjeljak da će milicija samoproglašene "republike" žestoko uzvratiti ako gruzijske snage prijeđu "granicu" koja tu pokrajinu dijeli od ostatka Gruzije.

"Kao glavni zapovjednik naložio sam primjenu sile ukoliko se povrijedi granica Južne Osetije", izjavio je čelnik pobunjene pokrajine koja je zapravo neovisna i želi se pripojiti Sjevernoj Osetiji koja je dio Ruske Federacije.

Gruzija je u ponedjeljak demonstrativno poslala elitne postrojbe s četiristotinjak ljudi kao i helikoptere, na administrativnu granicu koja Južnu Osetiju dijeli od ostatka gruzijskog područja, pokazujući spremnost da "uvede reda" na području pobunjene pokrajine.

TBILISI

Gruzija je u potpunosti ostala bez električne energije nakon što je u ponedjeljak navečer olujno nevrijeme pokidalo električne vodove na zapadu te zemlje, priopćeno je iz gruzijskog ministarstva energetike.

"Cijeli sustav napajanja električnom energijom u Gruziji je u kvaru", rekla je glasnogovornica ministarstva. "Ekipe na terenu trude se popraviti štetu i nadamo se da će opskrba biti uspostavljena do petka ujutro", dodala je ona.

BAGDAD

Visoki dužnosnik koalicije koju predvode Sjedinjene Države u Iraku odbacio je u ponedjeljak informacije prema kojima se Iračani i koalicijski predstavnici spore oko predsjedničkih kandidatura sunita Ghazi Al-Yaouara i Adnanea Pachachija. Ranije je s iračke strane procurila informacija da se koalicija i Vijeće za privremenu upravu Iraka ne slažu oko kandidata. Koalicija želi da za predsjednika bude imenovan Adnane Pashashi, bivši 81-godišnji diplomat, dok je vijeće za Ghazija al Yaoura, 46-godišnjeg plemenskog vođu.

"Za dužnost predsjednika i za dvije trećine budućih ministara tražimo osobe koje nisu članovi sadašnjeg prijelaznog vijeća", kazao je dužnosnik koalicije koji nije htio otkriti identitet. I Yaouar i Pachachi su članovi prijelaznog vijeća koje su uspostavili Amerikanci u srpnju 2003.

LJUBLJANA

Slovenski parlament započeo je rano popodne izvanrednu sjednicu čija su tema: korupcija, klijentelizam i pranje novca. Temu je nametnula parlamentarna oporba koja odbija tvrdnje vladajućih stranaka da neodgovorno širi paušalne optužbe kako bi profitirala na skorašnjim parlamentarnim izborima. Među 13 afera koju oporba kao primjere klijentelizma i korupcije spominje u svojim materijalima za sjednicu većinom su već poznati slučajevi iz sudstva, dravnih poduzeća, zdravstva i bankarstva. Zbog broja prijavljenih i opširnosti teme vjeruje se da će izvanredno zasjedanje parlamenta potrajati do utorka do ranih jutarnjih sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙