FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo traži značajno duže kazne za Kordića i Čerkeza

DEN HAAG, 19. svibnja 2004. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)zatražilo je u srijedu od Žalbenog vijeća izricanje značajno dužihzatvorskih kazni bivšem političkom čelniku Hrvata u srednjoj BosniDariju Kordiću i bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO-a MarijuČerkezu, tvrdeći da kazne od 25 i 15 godina zatvora nisu primjerenetežini zločina za koje su u prvom stupnju osuđeni.
DEN HAAG, 19. svibnja 2004. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zatražilo je u srijedu od Žalbenog vijeća izricanje značajno dužih zatvorskih kazni bivšem političkom čelniku Hrvata u srednjoj Bosni Dariju Kordiću i bivšem zapovjedniku Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu, tvrdeći da kazne od 25 i 15 godina zatvora nisu primjerene težini zločina za koje su u prvom stupnju osuđeni.

"Kazna od 25 godina je dugotrajna, no ipak je neprimjerena jer ne odražava tešku prirodu kaznenih djela. Zločini su toliko teški da traže izricanje značajno duže kazne", kazala je tužiteljica Helen Brady iznoseći pravne argumente za žalbu na presudu Kordiću, bivšem predsjedniku HDZ-a BiH i potpredsjedniku Herceg Bosne.

"Zbog važne uloge koju je igrao u progonu Bošnjaka u Lašvanskoj dolini u okviru udruženog zločinačkog pothvata očigledna je neprimjerenost 15-godišnje kazne za Čerkeza", rekao je tužitelj Norman Farrell, dodajući kako optužba traži dulju kaznu i dodatnu osuđujuću presudu za Ahmiće, za što je u prvom stupnju oslobođen.

Pred petočlanim Žalbenim vijećem ICTY-a, kojim predsjedava sudac Wolfgang Schomburg, u tijeku je treći dan rasprave o žalbi Kordića i Čerkeza na presudu izrečenu 26. veljače 2001. Osuđeni su za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjenih tijekom kampanje progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1992-94., koja je kulminirala pokoljem 116 civila u selu Ahmići, kod Viteza, 16. travnja 1993.

Tužiteljica Brady je kazala da u Kordićevu slučaju postoji "ogromna baza zločina" počinjenih u općinama Novi Travnik, Busovača, Vitez i Kiseljak gdje su snage HVO-a napale desetke bošnjačkih sela pri čemu su ubijene stotine ljudi, tisuće ih je protjerano, a njihove kuće su spaljene. Posebno je istaknula Kordićevu odgovornost za planiranje i naređivanje kako je rekla "barbarskog zločina u Ahmićima", u okviru "šireg obrasca zvjerstava za čišćenje Bošnjaka iz Herceg-Bosne".

Kritični faktori kod određivanja kazne, po njezinim riječima, trebaju biti "dugo planiranje zločina širokih razmjera i njegov položaj najviše vlasti kod Hrvata u srednjoj Bosni, koji je zlouporabio".

Ukazala je na primjenu takvog kriterija u presudi ICTY-a bivšem gradonačelniku Prijedora Milomiru Stakiću, osuđenom na doživotni zatvor.

Tužiteljica je ukazala i na nesrazmjer kazni dosuđenih Kordiću i zapovjedniku Operativne zone HVO-a srednja Bosna, generalu Tihomiru Blaškiću, koji je osuđen na 45 godina zatvora za gotovo iste zločine.

"Kordić i Blaškić vladali su po načelu zajedničke vlasti, pri čemu je Kordić imao i veću vlast", kazala je Brady citirajući svjedočenje jednog časnika UNPROFOR-a da je "za operativni dio bio zadužen Blaškić, a za planiranje Kordić".

Po njezinoj ocjeni u praksi ICTY-a "ne bi trebalo biti bitnih nepodudarnosti kada se radi o dvojici optuženika u istovjetnom slučaju". Naglasila je da kod odmjeravanja kazne glavno treba biti načelo odvraćanja a ne načelo rehabilitacije, te da kazna treba odražavati "osudu i zgražanje međunarodne zajednice nad zločinom". Od Žalbenog vijeća je zatražila da zbog izrazito teških zločina ne uzima u obzir olakotne okolnosti, kao što su dobro ponašanje u pritvoru ili obiteljske okolnosti, kao što je učinjeno u presudi u "predmetu Čelebići".

Kod presude Čerkezu optužba se, uz žalbu na visinu kazne, za koju je ocijenila da odudara od prakse ICTY-a, žalila i zbog oslobađanja od optužbi za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima.

Tužitelj Norman Farrell je kazao je da je raspravno vijeće pogrešno utvrdilo činjenice i pogrešno primijenilo pravo oslobađajući Čerkeza od odgovornosti za Ahmiće navodeći da "nije sudjelovao u prvobitnom napadu".

Čerkez ja kao zapovjednik Viteške brigade HVO-a, najjače vojne formacije u Lašvanskoj dolini sudjelovao u svim napadima poduzetima u općini Vitez i pridonio izvršenju plana u okviru udruženog zločinačkog pothvata, rekao je Farrell.

Blaškić mu je zapovjedio da "potpuno zauzme Donju Večerisku i Ahmiće" a 16. travnja poslijepodne Čerkez ga je izvijestio da je zadaća obavljena sa 70 posto, rekao je Farrell i zatražio da Čerkezu bude promijenjena odgovornost i povećana kazna ako se utvrdi krivnja za Ahmiće.

Branitelji obojice okrivljenika odbacili su argumente optužbe i ponovo ukazali da su glavne slabosti presude nedovoljno dokazano sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, te oslanjanje na iskaz zaštićenog svjedoka AT za dokazivanje učešća Kordića i Čerkeza na sastanku u Blaškićevu stožeru kada je planiran napad na Ahmiće.

Sve se zasniva na iskazu potpuno nekredibilnog svjedoka, osuđenog ubojice i lažljivca, rekao je Čerkezov odvjetnik Božidar Kovačić. On je kazao da Čerkezova obrana u cijelosti ostaje kod svoje žalbe te očekuje da vijeće smanji okvir njegove odgovornosti i primjereno smanji kaznu, dok je Kordićev branitelj Stephen Sayers ponovio zahtjev da Kordić bude oslobođen svih optužbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙