FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOBILO POTVRDIO INCIDENT IZMEĐU RAJIĆA I BLAŠKIĆA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Anto Nobilopotvrdio je u ponedjeljak navečer da se u pritvoru Haškog suda dogodioincident između njegova branjenika Tihomira Blaškića i optuženikaIvice Rajića, tvrdeći da je on posljedica dugotrajnih Rajićevihprovokacija.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je u ponedjeljak navečer da se u pritvoru Haškog suda dogodio incident između njegova branjenika Tihomira Blaškića i optuženika Ivice Rajića, tvrdeći da je on posljedica dugotrajnih Rajićevih provokacija.

"Rajić sustavno provocira Blaškića, želeći izazvati incident kojega bi iskoristio u neke svoje svrhe", rekao je Nobilo Hini.

Rajićev odvjetnik Željko Olujić u pismu upućenom Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) tvrdi da je Blaškić u ponedjeljak na izlazu iz zatvorske sportske dvorane napao i fizički prijetio Rajiću.

U pismu navodi da je Blaškić Rajiću rekao: "Ako ja i još netko zbog tebe i tvoje priče dobijemo visoke kazne, gotov si i ti i tvoja obitelj" i potom mu zadao dva udarca u glavu.

Nobilo, međutim, tvrdi da se nije radilo o napadu. "Rajić se pokušavajući izazvati sukob ispriječio Blaškiću na izlasku iz sportske dvorane. Blaškić ga nije udario, nego ga je dlanom pomaknuo", tvrdi Nobilo.

Dodao je da je Blaškić višemjesečne Rajićeve provokacije dobro podnosio, no postao je posebno osjetljiv otkad Rajić prijeti njegovoj supruzi i djeci.

Po njegovim riječima, netrpeljivost Rajića prema Blaškiću traje još iz ratnih vremena BiH, odnosno iz 1995. godine kada je Blaškić pokrenuo akciju "Pauk" protiv kriminalaca i ratnih profitera. "U sklopu te akcije bio je uhićen Rajić, no na kasnijem je suđenju oslobođen", kaže Nobilo.

Blaškićev odvjetnik je rekao da njegov branjenik može potkrijepiti svoje tvrdnje o Rajićevim provokacijama bilješkama iz dnevnika, kojega redovito vodi.

Odvjetnik Olujić pak u pismu od suda očekuje "brzi i djelotvornu akciju", odnosno pokretanje istrage o, kako kaže, Blaškićevom napadu na Rajića.

Zahtjeva također pokretanje stegovnog postupka i kažnjavanje napadača, te da se Rajiću ubuduće zajamči zaštita osobne sigurnosti.

Ivicu Rajića optužnica tereti da je kao zapovjednik 2. operativne skupine HVO-a 23. listopada 1993. naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Do, u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a selo je razoreno. Također ga se tereti za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu u listopadu 1993.

Blaškića je prvostupanjsko vijeće Haškog suda u ožujku 2000. osudilo na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini u razdoblju 1992.-1994., među kojima je najteži pokolj muslimanskih stanovnika sela Ahmići 1993.

U međuvemenu je Blaškićeva obrana pronašla nove dokaze, koje je podastrijela sudu na raspravi koja je počela 8. prosinca prošle godine i na temelju kojih očekuje pravomoćnu presudu sa smanjenom zatvorskom kaznom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙