FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat učitelja: izmjenama zakona o osnovnom školstvu rješava se samo dio problema

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja ustvrdioje danas da se izmjenama Zakona o osnovnom školstvu ne mijenjajudijelovi najvažniji za sustav, kao što su pedagoški standard, sustavnapredovanja, podizanje materijalnog standarda škola i nastavnika terazvoj programa protiv nasilja u školama.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja ustvrdio je danas da se izmjenama Zakona o osnovnom školstvu ne mijenjaju dijelovi najvažniji za sustav, kao što su pedagoški standard, sustav napredovanja, podizanje materijalnog standarda škola i nastavnika te razvoj programa protiv nasilja u školama.

Zadovoljni smo što je u zakonske izmjene uvršten niz naših prijedloga, no ravnatelji i dalje imaju prevelike ovlasti, a lokalne vlasti prevelik utjecaj na školske odbore, rekao je na konferenciji za novinare v. d. predsjednika sindikata Mate Elkaz.

Sindikat je protiv odredbe koja ravnateljima omogućuje neograničeni broj mandata, no izborio se za promjenu prvotnog prijedloga po kojem je ravnatelj mogao samostalno odlučivati o primanju na posao, tako da ravnatelji sada moraju imati suglasnost školskih odbora.

Sindikalci smatraju da lokalne vlasti i dalje imaju prevelik utjecaj na rad školskih odbora jer osim svojih članova u školskom odboru potvrđuju i članove vijeća nastavnika i roditelja.

Elkez naglašava da bi škole trebale biti autonomne od dnevne politike po pitanju odgoja i obrazovanja, dok bi lokalna samouprava trebala biti usmjerena na kontrolu financijskog poslovanja i zakonitosti poslovanja škola.

Sindikalci podupiru što radna norma za sve zaposlene postaje dio kolektivnih pregovora, odredbu da ravnatelji sa 65 godina života i 20 godina staža trebaju napustiti sustav, kao i da se ravnateljima nakon isteka mandata omogući povrat u razred.

Zadovoljni su također prihvaćanjem njihova prijedloga da u školskom odboru sjede tri predstavnika nastavnika umjesto, kako je bilo predloženo, samo dva.

Izmjene zakona o osnovnom školstvu predlaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa po hitnom postupku zbog gorućih problema u sustavu.

"Iako dio zakona popravlja sustav, nismo sretni što će izmjene biti usvojene po hitnom postupku jer se na taj način jedan problem riješi a nastaju tri nova", upozorio je Elkez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙