FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DESECI TISUĆA IRANACA PROSVJEDOVALI PROTIV BRITANACA I SAD-A

TEHERAN, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters - Nekoliko desetaka tisućaIranaca sudjelovalo je u srijedu u prosvjedima u nekoliko iranskihgradova, tražeći od koalicijskih snaga da napuste Irak, a u Teheranusu razbješnjeli demonstranti napali britansko veleposlanstvo.
TEHERAN, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters - Nekoliko desetaka tisuća Iranaca sudjelovalo je u srijedu u prosvjedima u nekoliko iranskih gradova, tražeći od koalicijskih snaga da napuste Irak, a u Teheranu su razbješnjeli demonstranti napali britansko veleposlanstvo.

Prosvjedi u iranskim gradovima odvijaju se pod pokroviteljstvom iranske vlade.

Iranski šijiti silovito se protive američkoj okupaciji svojeg zapadnog susjeda Iraka, posebno zbog okupacije iračkih šijitskih svetih mjesta i svetih gradova Najafa i Kerbale.

Izvikujući "Smrt Americi! Smrt Britancima!", svjetina je zapalila američku zastavu na središnjem teheranskom trgu. "Ne namjeravamo tolerirati okupaciju iračkih šijitskih svetih mjesta", kazao je za Reuters jedan ljutiti prosvjednik.

Došlo je i do sukoba između prosvjednika i policije koja je intervenirala da bi spriječila napad iranskih islamista na britansko veleposlanstvo. Islamisti su tražili da se sa zgrade veleposlanstva ukloni britanska zastava te da se britanski veleposlanik protjera iz zemlje. Prosvjednici su na zgradu bacili dva molotovljeva koktela te razbili nekoliko prozora na zgradi, ali, prema riječima djelatnika veleposlanstva nije bilo većih posljedica.

Prosvjede je organiziralo državno tijelo koje planira većinu prosvjeda u toj islamskoj republici. Među prosvjednicima su bili mnogi zaposlenici vlade ili članovi raznih sigurnosnih organizacija poput Revolucionarne garde. Prosvjedi su održani u gradovima Teheranu, Isfahanu, Qomu i Mashadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙