FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VISOKE CIJENE NAFTE USPORIT ĆE RAST EUROPSKOG BDP-A

BILBAO, 31. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte nisurazlog za uzbunu u pogledu inflacije, ali bi mogle srezati ovogodišnjieuropski gospodarski rast za 0,2 postotna boda, kazao je danaseuropski povjerenik za ekonomska pitanja Joaquin Almunia.
BILBAO, 31. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte nisu razlog za uzbunu u pogledu inflacije, ali bi mogle srezati ovogodišnji europski gospodarski rast za 0,2 postotna boda, kazao je danas europski povjerenik za ekonomska pitanja Joaquin Almunia.

Cijene nafte na najvišim su razina u zadnjih 20 godina, što potiče zabrinutost ekonomista da bi inflacija mjerena potrošačkim cijenama mogla skočiti i zagušiti tek započet gospodarski oporavak u eurozoni.

"Nema razloga za uzbunu oko rasta cijena zbog poskupljenja nafte", izjavio je Almunia na marginama ekonomskog foruma u Bilbaou. "Ako cijene nafte ostanu na sadašnjim razinama do kraja godine, gubitak na rastu bruto domaćeg proizvoda bit će 0,2 postotna boda. Stoga nema razloga za uzbunu, no logično je da postoje neke zabrinutosti".

Kazao je da se europsko gospodarstvo promijenilo od naftnih kriza tijekom 1970-tih. Euro je ojačao, a gospodarstvo je manje ovisno o energiji, pa je prema tome energija slabije zastupljena u indeksu inflacije, što znači da se rast cijena ne prenosi previše na plaće.

Skok inflacije u eurozoni u svibnju na 2,5 posto, nakon travanjskih 2,0 posto bio je jednokratni događaj, izjavio je Almunia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙