FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Ahern s Ropom i Drnovšekom o europskom ustavu

LJUBLJANA, 20. svibnja 2004.(Hina) - Bertie Ahern, premijer Irske kojau prvih šest mjeseci ove godine predsjeda Europskom unijom, danas seza razgovora o europskom ustavu u Ljubljani sastao sa slovenskimpremijerom Antonom Ropom i predsjednikom Janezom Drnovšekom.
LJUBLJANA, 20. svibnja 2004.(Hina) - Bertie Ahern, premijer Irske koja u prvih šest mjeseci ove godine predsjeda Europskom unijom, danas se za razgovora o europskom ustavu u Ljubljani sastao sa slovenskim premijerom Antonom Ropom i predsjednikom Janezom Drnovšekom.

Nakon razgovora rekao je da je riječ o vrlo važnu dokumentu koji mora biti uravnotežen i plod dogovora.

"Obavili smo mnogo posla, a mišljenja sugovornika će se uzeti u obzir u pripremi kompromisnih rješenja jer želimo da budući europski ustavni ugovor bude vrlo uravnotežen dokument", rekao je Ahern nakon susreta s Ropom na konferenciji za novinare.

Uoči lipanjskog sastanka na vrhu EU-a o europskom ustavu Ahern je već posjetio 15 zemalja EU-a, pa i neke nove članice.

Rop je kazao da se Slovenija zauzima za sustav donošenja kvalificiranih odluka u proširenoj Europskoj uniji, koji će sačuvati dva "vrlo važna kriterija": broj država koje glasuju za pojedinu odluku i broj stanovnika država koje sudjeluju u odlučivanju. Pri tome Slovenija kao manja država, s dva milijuna stanovnika, smatra da se predloženi način uravnoteženja između tih dvaju kriterija ne bi smio mijenjati na štetu država s manjim brojem stanovnika.

"Držim da neće biti potrebna rješenja koja bi za Sloveniju bila neprihvatljiva", rekao je Rop. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je ovih dana kako su sadašnja rješenja za Sloveniju, "iako bi s njima mogla živjeti", zapravo svojevrsna majorizacija u korist velikih država.

Rop i Ahern razgovarali su, po riječima slovenskog premijera, i o rješenjima za novog predsjednika Europske komisije. U razgovoru s Janezom Drnovšekom Ahernu su predstavljena i slovenska stajališta o "zapadnom Balkanu". Drnovšek je rekao da je stanje na Kosovu ozbiljno i prijeti zaoštravanjem.

Kako je priopćio Drnovšekov Ured, Europska unija daje posebno značenje stabiliziranju cijele regije koja se želi uključiti u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙