FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORAVAK NA TRŽIŠTIMA DIONICA

NEW YORK, LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina) - Slabljenje cijena nafte nasvjetskom tržištu uslijed obećanih većih isporuka iz Saudijske Arabijete konsolidacija cijena nakon njihova oštrog spuštanja u proteklihgotovo mjesec dana rezultirali su prošloga tjedna oporavkomvrijednosti svjetskih burzovnih indeksa.
NEW YORK, LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina) - Slabljenje cijena nafte na svjetskom tržištu uslijed obećanih većih isporuka iz Saudijske Arabije te konsolidacija cijena nakon njihova oštrog spuštanja u proteklih gotovo mjesec dana rezultirali su prošloga tjedna oporavkom vrijednosti svjetskih burzovnih indeksa.

Tako su u utorak na američkim burzama indeksi ostvarili najveće dnevne skokove vrijednosti u zadnjih otprilike dva mjeseca. Njujorški Dow Jones indeks skočio je tako protekloga tjedna 2,2 posto, dosegnuvši 10.188 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je gotovo četiri posto, na 1.984 boda.

Pad cijena nafte praćen je spekulacijama na tržištu oko toga je li njihov rast, izazvan slabim zalihama benzina u Sjedinjenim Državama, konačno završio. Analitičari su mišljenja da su se tržišta dionica 'uhvatila' za cijene nafte u odsustvu bilo kakvih vijesti glede kamatnih stopa. "Tržištima dionica i dalje manjka smjernica. Okreću se k nafti kao katalizatoru za rast ili pad", ocjenjuje Mark Tinker, čelni strateg financijske tvrtke Execution Limited.

Trgovci najnoviji oporavak cijena pripisuju i kratkoročnom pokrivanju pozicija, do kojeg dolazi zato što su investitori prodavali pozajmljene dionice u nadi da će ih kupiti kasnije po nižoj cijeni. Sada moraju kupovati kako bi izbjegli gubitke, što potiče rast cijena. Dobrom raspoloženju ulagača doprinio je i revidirani podatak o rastu američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju, koji je pokazao brži rast od ranije predviđenog. Američki bruto domaći proizvod u tome je razdoblju, naime, uvećan 4,4 posto na godišnjoj razini, iznad ranije procijenjenih 4,2 posto.

Ipak, tržište nije postalo imuno na loše vijesti. Upozorenje američke vlade da teroristička skupina al-Qaeda planira veliki napad na SAD pokvarilo je u srijedu raspoloženje na Wall Streetu. Objavljeni su i nešto lošiji gospodarski pokazatelji, i to o padu prodaje novih kuća u SAD-u tijekom travnja te slabijim narudžbama trajnih dobara. "Dan ranije imali smo dobro trgovanje, stoga su u srijedu ulagači uzeli predah kako bi 'prožvakali' lošije gospodarske pokazatelje", kazao je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu.

U tome razdoblju snažno su porasle cijene dionica naftnih i kompanija za proizvodnju plina, potaknute eksplozivnim rastom cijena sirove nafte. U prosjeku je njihova cijena skočila za 1,5 posto. Među vodećim dobitnicama bila je dionica naftnog diva ExxonMobila, koja je ojačala 2,4 posto. Snažnije je porasla i cijena dionica najveće svjetske financijske institucije Citigroup, za 2,5 posto, budući je postignula dogovor s radnicima o novom kolektivnom ugovoru. Na tehnološkom tržištu najaktivnija bila je dionica tehnološke kompanije TiVo, ojačavši gotovo šest posto, budući je izvijestila o snažnom skoku potražnje za videorekorderima.

Dobri poslovni rezultati nekoliko velikih europskih korporacija pomogli su rastu vrijednosti i europskih burzovnih indeksa, iako visoke cijene nafte i dalje brinu ulagače. Londonski Ftse indeks u proteklih tjedan dana gotovo se i nije mijenjao, završivši tjedan na 4.430 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je porastao 1,8 posto, dosegnuvši 3.902 boda.

Trgovina dionicama posljednjih je tjedana bila izuzetno promjenjiva zbog strahova da će rastuće cijene nafte izazvati skok inflacije i kamatnih stopa, te naštetiti gospodarskom rastu. Ti strahovi ograničavaju utjecaj odličnih korporativnih izviješća o dobitima i znakova nastavljenog oporavka svjetskog gospodarstva. "Vjerujemo da su tržišta dionica atraktivno vrednovana, no zasad će vijestima nastaviti dominirati mnogi različiti vjetrovi negativni za gospodarski rast", ocijenili su stratezi ulagačke tvrtke Morgan Stanley u jednom izviješću. Kao izazove za gospodarski rast oni navode više kamatne stope, visoke cijene nafte, usporavanje kineskog gospodarstva, te američke izbore i proračunski manjak. Trgovci ocjenjuju da će tržišta dionica ostati promjenjiva pred sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) idućeg četvrtka, od kojega se nadaju dobiti neke indikacije glede dugoročne razine proizvodnje i cijena nafte.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei prošloga je tjedna porastao više od četiri posto, na 11.309 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙