FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORAVAK CIJENA NA EUROPSKIM TRŽIŠTIMA DIONICA

LONDON, FRANKFURT, 26. svibnja 2004. (Hina) - Europske dionice danas suojačale uslijed boljih od očekivanja korporativnih podataka ispuštanja cijena nafte s rekordno visokih razina.
LONDON, FRANKFURT, 26. svibnja 2004. (Hina) - Europske dionice danas su ojačale uslijed boljih od očekivanja korporativnih podataka i spuštanja cijena nafte s rekordno visokih razina.

Londonski Ftse indeks do podneva je tako ojačao 0,40 posto, na 4.435 bodova. Frankfurtski je DAX dobio 1,56 posto na vrijednosti, te iznosi 3.887 bodova.

Trgovina dionicama posljednjih je tjedana bila izuzetno promjenjiva zbog strahova da će rastuće cijene nafte izazvati skok inflacije i kamatnih stopa, te naštetiti gospodarskom rastu. Ti su strahovi nadjačali utjecaj odličnih korporativnih izviješća o dobitima i znakova nastavljenog oporavka svjetskog gospodarstva.

"Vjerujemo da su tržišta dionica atraktivno vrednovana, no zasad će vijestima nastaviti dominirati mnogi različiti vjetrovi, negativni za gospodarski rast", ocijenili su stratezi ulagačke tvrtke Morgan Stanley u jednom izviješću. Kao izazove za gospodarski rast oni navode više kamatne stope, visoke cijene nafte, usporavanje kineskog gospodarstva, te američke izbore i proračunski manjak.

Trgovci ocjenjuju da će tržišta dionica ostati promjenjiva pred sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) idućeg četvrtka, od kojega se nadaju dobiti neke indikacije glede dugoročne razine proizvodnje i cijena nafte.

Među današnjim se dobitnicima ističe najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re, čije su dionice ojačale 1,8 posto nakon što je objavio da je u prvome ovogodišnjem tromjesečju ostvario bolju od očekivane neto dobit od 534 milijuna eura.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je Nikkei indeks ojačao 1,73 posto, na 11.152 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙