FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ULAGAČE I DALJE MUČE NEIZVJESNOSTI

NEW YORK, LONDON, 23. svibnja 2004. (Hina) - Intenziviranje nasilja uIraku i dalje jača strepnje ulagača oko geopolitičkih neizvjesnosti naBliskom istoku, što je, uz i nadalje rekordno visoke cijene nafte, nasvjetskim burzama prošloga tjedna negativno utjecalo na cijenedionica.
NEW YORK, LONDON, 23. svibnja 2004. (Hina) - Intenziviranje nasilja u Iraku i dalje jača strepnje ulagača oko geopolitičkih neizvjesnosti na Bliskom istoku, što je, uz i nadalje rekordno visoke cijene nafte, na svjetskim burzama prošloga tjedna negativno utjecalo na cijene dionica.

Sva tri američka burzovna indeksa potonula su u ponedjeljak na najniže ovogodišnje razine. Pritom se njujorški Dow Jones spustio na 9.906 bodova, S&P indeks na 1.084 boda, a tehnološki Nasdag na 1.876 bodova, najnižu razinu od listopada lani. Na tjednoj razini, njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,5 posto, na 9.967 bodova, zabilježivši tako gubitke 4. tjedan uzastopno. Tehnološki Nasdaq blago je ojačao, nekih 0,4 posto, završivši tjedan na 1.912 bodova, no ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova.

Ionako loša sigurnosna situacija na Bliskom istoku dodatno je pogoršana nakon eksplozije automobila bombe, koja je u prošlu nedjelju ubila predsjednika iračke prijelazne uprave. To je zadalo udarac koalicijskim snagama, suočenima sa Šijitskim ustankom i sve većim skandalom zbog zlostavljanja zatvorenika u iračkim zatvorima.

Dodatno, ulagače muče i cijene nafte, koje su dosegnule najvišu razinu u zadnjih 21 godinu. "Na tržištu se konstantno provode prodaje zbog skorašnjih povećanja kamatnih stopa i cijena nafte koje su iznad 40 dolara po barelu", izjavio je Brian Pears, čelnik trgovine pri Victory Capital Managementu. Više cijene nafte, kao i više kamatne stope, tendiraju smanjiti korporativne profite te zakočiti osobnu potrošnju. Cijena barela nafte na njujorškom tržištu dosegnula je i 41,5 dolara, budući je trgovce razočarao podatak o stanju zaliha goriva u SAD-u, prije nego se počela spuštati po obećanju Saudijske Arabije da će povećati svoju proizvodnju.

Kako su se indeksi spustili na višemjesečne najniže razine, dio ulagača odlučio se i na kupovine. "Dio razmišljanja ulagača koji stoji iza ovog oporavka cijena jest da su temeljni odnosi u gospodarstvu zaista dobri", ocijenio je raspoloženje na tržištu Chris Wolfe iz J.P. Morgana. Odluka, pak, američkog predsjednika Georga Busha da ponovno nominira Alana Greenspana na mjesto predsjednika središnje banke pomogla je ublažiti strahove na Wall Streetu oko eventualnih naglih promjena na čelu Fed-a.

Na europskim burzama cijene dionica početkom tjedna pale su na najnižu razinu u protekla dva mjeseca, kako su ulagači zabrinuti cijenama nafte i kamatnim stopama. Ipak, do kraja tjedna cijene su u prosjeku skočile dva posto, predvođene oporavkom u sektoru baznih proizvođača kako se smanjila zabrinutost od oštrog gospodarskog usporavanja u Kini. Među dobitnicama bile su i tehnološke dionice, na čiju su se kupovinu ulagači ohrabrili nakon odličnih poslovnih rezultata Hewlett-Packarda. Londonski Ftse indeks spustio se u proteklih tjedan dana 0,25 posto, na 4.431 bod. Frankfurtski DAX istodobno je ojačao 0,8 posto, dosegnuvši 3.832 boda.

Novi skok cijena nafte izazvao je zabrinutost ulagača da će snažno podizanje kamatnih stopa možda biti neophodno kako bi se ograničio rast inflacije. "Radi se o tome da su se ulagači čitavu prošlu godinu u SAD-u mogli praktički besplatno zaduživati i da su taj novac koristili kako bi ulagali u neku priličnu uzbudljivu financijsku imovinu", kaže Bill McQuaker, strateg ulagačke tvrtke Credit Suisse First Boston. Mogućnost podizanja kamatnih stopa izazvala je rasprodaju dionica nakon što su ulagači ubilježili profite ostvarene tijekom rasta u razdoblju od prošloga ljeta do ožujka ove godine, dodao je.

Tržišta očekuju da će se Fed u lipnju odlučiti na podizanje kamatnih stopa, no nisu sigurna za koliko, s obzirom na to da se američko gospodarstvo sada nalazi na čvrstim temeljima i na uspon stope inflacije. Ekonomisti tvrde da Fed želi izbjeći ponavljanje prebrzog ciklusa zaoštravanja iz 1994, koji je neke kompanije gurnuo u bankrot i izazvao financijsku krizu u Meksiku. Dužnosnici Fed-a upozorili su da se upalilo svjetlo glede američke stope inflacije te da je rast kamatnih stopa na putu, ali da rast produktivnosti i gospodarska slabost znače da će on biti postupan.

Olakšanje je ulagačima pružila Kina, isključivši mogućnost brzog podizanja kamatnih stopa i umirivši strahove da bi njezino procvalo gospodarstvo i industrijska potražnja mogli naglo oslabjeti. "Dugoročni ulagači iskorištavaju niske cijene da bi se vratili na tržište, no pitanje je da li je korekcija na tržištu gotova ili ne", ističe strateg Commerzbanka Rolf Elgeti. "Što se tiče poticaja za tržište, prvo američka središnja banka Fed mora podići kamatne stope, a mi se moramo uvjeriti da obveznice neće posve propasti. To će ulagačima u dionice dati novo povjerenje", kazao je on.

Tokijski je Nikkei indeks protekloga tjedna porastao gotovo jedan posto, na 10.862 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙