FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRAH OD RASTA KAMATNIH STOPA PRITIŠĆE EUROPSKE DIONICE

LONDON, FRANKFURT, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - U slabašnomtrgovanju zbog praznika u većem dijelu Europe, europske su dionicedanas gubile na vrijednosti, pritisnute zabrinutošću oko visokihcijena nafte i skorašnjeg rasta kamatnih stopa.
LONDON, FRANKFURT, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - U slabašnom trgovanju zbog praznika u većem dijelu Europe, europske su dionice danas gubile na vrijednosti, pritisnute zabrinutošću oko visokih cijena nafte i skorašnjeg rasta kamatnih stopa.

Londonski je Ftse indeks do podneva, tako, oslabio 0,74 posto, na 4.438 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak 1,21 posto, spustivši se na 3.825 bodova.

Novi skok cijena nafte izazvao je zabrinutost ulagača da će snažno podizanje kamatnih stopa možda biti neophodno kako bi se ograničio rast inflacije. "Radi se o tome da su se ulagači čitavu prošlu godinu u Sjedinjenim Državama mogli praktički besplatno zaduživati i da su taj novac koristili kako bi ulagali u neku priličnu uzbudljivu financijsku imovinu", kaže Bill McQuaker, strateg ulagačke tvrtke Credit Suisse First Boston.

Mogućnost podizanja kamatnih stopa izazvala je rasprodaju dionica nakon što su ulagači ubilježili profite ostvarene tijekom rasta u razdoblju od prošloga ljeta do ožujka ove godine, dodao je.

"Imamo neke pozitivne vijesti što se tiče rasta, osobito u Europi, no također imamo vjetar u pramac u obliku globalnog rasta kamatnih stopa. Trik je u tome da se pokuša jedno nadoknaditi drugim", kazao je.

Obujam trgovanja danas je bio vrlo slabašan, budući je većina europskih tržišta danas zatvorena zbog praznika. Na onima koja su ostala otvorena svaki je sektor dionica zašao u negativni teritorij.

Tokijski je Nikkei indeks danas također oslabio, i to gotovo jedan posto, na 10.862 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙