FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVLJEN RAST CIJENA DIONICA NA EUROPSKIM BURZAMA

LONDON, FRANKFURT, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske sudionice danas nastavile dobivati na vrijednosti budući su umanjenistrahovi ulagača od prenaglog zaoštravanja monetarnih politikaSjedinjenih Država i Kine.
LONDON, FRANKFURT, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionice danas nastavile dobivati na vrijednosti budući su umanjeni strahovi ulagača od prenaglog zaoštravanja monetarnih politika Sjedinjenih Država i Kine.

Londonski je Ftse indeks do podneva ojačao 0,7 posto, na 4.443 boda. Istodobno, frankfurtski je DAX indeks porastao nešto više od jedan i pol posto, dosegavši 3.846 bodova.

Ulagače su kupovinama na tržištu, pod pritiskom strahova da bi zaoštravanje monetarne politike u Sjedinjenim Državama i Kini moglo 'ohladiti' oporavak svjetskog gospodarstva i rast korporativnih dobiti, ponovo privukli pozitivni komentari iz niza blue-chip kompanija.

"Dugoročni ulagači iskorištavaju niske cijene da bi se vratili na tržište, no pitanje je da li je korekcija na tržištu gotova ili ne", ističe strateg Commerzbanka Rolf Elgeti. "Što se tiče poticaja za tržište, prvo američka središnja banka Fed mora podići kamatne stope, a mi se moramo uvjeriti da obveznice neće posve propasti. To će ulagačima u dionice dati novo povjerenje", kazao je on.

Tržišta očekuju da će se Fed u lipnju odlučiti na podizanje kamatnih stopa, no nisu sigurna za koliko, s obzirom na to da se američko gospodarstvo sada nalazi na čvrstim temeljima i na uspon stope inflacije.

Ekonomisti tvrde da Fed želi izbjeći ponavljanje prebrzog ciklusa zaoštravanja iz 1994, koji je neke kompanije gurnuo u bankrot i izazvao financijsku krizu u Meksiku. Dužnosnici Fed-a upozorili su da se upalilo svjetlo glede američke stope inflacije te da je rast kamatnih stopa na putu, ali da rast produktivnosti i gospodarska slabost znače da će on biti postupan.

Olakšanje je ulagačima danas dala i Kina, isključivši mogućnost brzog podizanja kamatnih stopa i umirivši strahove da bi njezino procvalo gospodarstvo i industrijska potražnja mogli naglo oslabjeti.

Među najvećim su današnjim dobitnicima dionice tehnoloških kompanija. Dionice proizvođača čipova Infineon i STMicroelectronics ojačale su oko tri posto nakon što je Samsung Electronics objavio kako očekuje manjak u ponudi kompjuterskih memorijskih čipova u 2004.

Vijest da Samsung također očekuje rast prodaje mobilnih aparata u drugome tromjesečju, nakon rekordne prodaje u prvome, izazvala je rast cijene dionice finske Nokije od 2,2 posto.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je poslovanje zaključio na 10.967 bodova, ojačavši 2,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙