FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij u povodu 500. obljetnice rođenja Antuna Vrančića

ZAGREB, 29. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 29. svibnja 2004. (Hina) -

Znanstveni simpozij u povodu 500. obljetnice rođenja hrvatskoga humanista i latinista Antuna Vrančića (1504.-1573.) održava se danas u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva klasičnih filologa. #L#

Pozdravljajući skup na čijem je dnevnom redu desetak referata o Vrančićevu životu i djelu, latinist dr. Vladimir Vratović kazao je da Vrančića s pravom smatramo dijelom hrvatske kulture, premda je 45 godina živio u tuđini.

"Vrančić je svoj jezik nazivao hrvatskim, kao i svoj rod ili narod", kazao je Vratović.

Neki sudionici simpozija podsjetili su i na dvojbe glede toga je li se Antun Vranić, kao ugledni humanist, dopisivao s jednim od najistaknutijih europskih mislilaca toga doba, Erazmom Roterdamskim, te je li bio imenovan kardinalom.

S tim u vezi zaključili su da je riječ o "zabludama iz Vrančićeva života", rekavši da ta dva podatka nisu točna.

Naime, Bratislav Lučin kazao je da "u bogatom arhivskom i objavljenom materijalu nema dokaza da se Antun Vrančić dopisivao s Erazmom", a da je tu "zabludu potaknuo putopisac Fortis".

"Jedina indicija da je Vrančić proglašen kardinalom jest ona kad se kaže da je Papa izrazio želju vidjeti Vrančića u grimizu, ali nigdje u dokumentima nema dokaza da je on to postao", rekao je latinist Pavao Knezović.

Antun Vrančić, crkveni prelat, diplomat i pisac (Šibenik, 29. svibnja 1504. - Prešov, Slovačka, 15. lipnja 1573.) studirao je u Padovi, Beču i Krakovu. Bio je tajnik kralja Ivana Zapolje, a godinama je obavljao diplomatske misije u svim vodećim europskim državama. Godine 1549. prešao je u službu Habsburgovaca.

Bio je pečuški i jegarski biskup, ostrogonski nadbiskup, primas Ugarske, a prema podatcima u Hrvatskom općem leksikonu Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", potkraj života i kardinal. Taj izvor također tvrdi da se Antun Vrančić "dopisivao se s najistaknutijim europskim misliocima (Erazmo Roterdamski, Ph. Melanchthon).

Kao svestran književni djelatnik, autor putopisa po istočnoeuropskim zemljama, pjesnik latinist, arheolog i biograf (životopis Petra Berislavića) ubraja se u najistaknutije osobe hrvatske povijesti 16. stoljeća.

Antun Vrančić imao je opsežan književni i znanstveni rad uglavnom na latinskom jeziku, s oko 450 do 500 pisama koja se odlikuju književnim stilom. Njegova sabrana djela objavila je Mađarska akademija u 12. svezaka

U sklopu znanstvenog simpozija o Antunu Vrančiću Dramska grupa Klasične gimnazije iz Zagreba, u čijom se prostorijama odvija znanstveni skup, čitali su tekstove iz Vrančićeva djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙