FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ NA PROSLAVI DANA ORUŽANH SNAGA NA JARUNU

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - U povodu Dana Oružanih snagaRepublike Hrvatske i Dana Kopnene vojske hrvatski predsjednik ivrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić obišao je danasnjihove edukativne i promotivne sadržaje, te je bio na predstavljanjunjihovih aktivnosti na zagrebačkom Jarunu.
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Kopnene vojske hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić obišao je danas njihove edukativne i promotivne sadržaje, te je bio na predstavljanju njihovih aktivnosti na zagrebačkom Jarunu.

Predsjednik je s ministrom obrane Berislavom Rončevićem, načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem, te savjetnikom za obranu i vojna pitanja Petrom Stipetićem pratio pokaznu vježbu helikopterskog desanta i desanta jurišnim čamcima, prikaz letačkih sposobnosti zrakoplova Pilatusa, prezentaciju multimedijalnog projekta "Nebo", "More" i "Kadet" te "Nato i Partnerstvo za mir", a otvorio je i internetsku stranicu o Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Predsjednik Mesić rekao je da je pokazana dobra uvježbanost i znanje, a na internetskoj stranici i šira javnost može vidjeti kako djeluju Oružane snage RH. Hrvatska vojska učinila je ono što mnoge nisu bile u stanju - stvarali smo vojsku, branili smo se i proveli preustroj kompatibilan sa zemljama NATO-saveza. Zadovoljan sam viđenim, rekao je predsjednik Mesić.

Na pitanje je li zadovoljan opremljenošću Hrvatske vojske s obzirom na ovogodišnji manji vojni proračun, odgovorio je da za održavanje vojne sile, koja je jamstvo naše sigurnosti, uvijek ima dovoljno, i u tom smislu možemo biti sigurni. Zadržat ćemo Hrvatsku ratnu mornaricu i u sklopu nje Obalnu stražu, a zadržat ćemo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jer svaka zemlja mora voditi računa o svojoj sigurnosti, rekao je.

Upitan za komentar optužnice protiv generala Mirka Norca, predsjednik Mesić je odgovorio da optužnicu nije vido, dodajući kako je "možda dobra praksa da se procesi i postupci prebacuju našem pravosuđu". To je dokaz da i naše pravosuđe doživljava reformu i da postoji mogućnost da se i ostalima koji eventualno budu optuženi sudi u Hrvatskoj. "To je potvrda da svijet ima povjerenja u naše pravosuđe", rekao je predsjednik Mesić.

Ministar obrane Berislav Rončević, govoreći o prioritetima u opremanju Oružanih snaga, rekao je da se prednost daje mišljenju struke, pri čemu je posebice spomenuo postrojbu Atomsko-biološko-kemijske obrane (ABKO), što je jedan od preuzetih partnerskih ciljeva.

U vezi sa smanjenjem Ministarstva obrane, ministar Rončević je rekao kako Vlada ima "plan izdvajanja", koji za ovu godinu predviđa 4800 ljudi, a teče prema planu. Očekujemo da ćemo na jesen raspisati natječaj za prijam u vojnu službu, po planu, 650 djelatnih vojnih osoba i 60 državnih službenika i namještenika.

Ministar je najave o ukinuću Ratnog zrakoplovstva i gašenju Ratne mornarice nazvao dezinformacijama, koje su se, kako je rekao, pojavile i u vezi s radarskim sustavima.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Zbora Josip Lucić posebice je istaknuo projekt "Kadet", kojim se žele privući mladi ljudi u Oružane snage tako da im se omogući školovanje i razvijanje karijere u iznimno kvalitetnim uvjetima.

Hrvatska vojska usmjerena je prema razvoju osoblja i tehnike, a imat će zadaće u mirovnim operacijama u svijetu, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙