FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić čestitao Dan oružanih snaga Republike Hrvatske

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik i vrhovnizapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitaoje danas časnicima, dočasnicima, vojnicima, vojnim službenicima inamještenicima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske njihovdan, koji se slavi 28. svibnja.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je danas časnicima, dočasnicima, vojnicima, vojnim službenicima i namještenicima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske njihov dan, koji se slavi 28. svibnja.

Ujedno je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske čestitao i Dan njihove grane.

"Iako je od stvaranja Hrvatske vojske proteklo samo 13 godina, njezina se postignuća, uspjesi i razvojni put ne mogu lako sažeti. Bogatoj i osebujnoj povijesti hrvatskih Oružanih snaga, isprepletenoj hrvatskim vojnim tradicijama i stoljetnim hrvatskim snom o vlastitoj državi, najvjerodostojnije možete svjedočiti upravo vi - njezini stvaratelji, sudionci bljeskovitih i olujnih pobjeda Domovinskog rata", kaže Predsjednik u čestitki, podsjetivši da je stvaranje i jačanje Hrvatske vojske teklo paralelno s vođenjem borbenih operacija oslobađanja domovine. "U to ste vrijeme jednako odgovorno i savjesno izvršavali borbene i neborbene zadaće, vođeni željom da pridonesete razvoju Oružanih snaga koje će biti ponos svom narodu", ističe Mesić u čestitki pripadnicima OSRH.

Istaknuo je da su se istom hrabrošću i odlučnošću uhvatili u koštac sa zadacima koje je postavio preustroj Hrvatske vojske. Hrvatska oružana sila u mirnodopsko je vrijeme više pozornosti, vremena i truda morala posvetiti školovanju i usavršavanju kadrova izraslih iz rata, modernizaciji te opremanju postrojbi suvremenom vojnom tehnikom, obukom profesionalnog i ročnog sastava, ukratko, stvaranjem suvremenih Oružanih snaga spremnih odgovoriti izazovima vremena i zahtjevima partnera.

A za partnerstvo smo se, kaže predsjednik Mesić, odlučili već zarana. Zemlje NATO saveza stvaraju okružje u kojem ćemo najlakše ostvariti svoje sigurnosne interese, participirajući svojim znanjem, svestranošću, visokim profesionalizmom te dragocjenim ratnim iskustvom.

"Nažalost", stoji u čestitki, "mirnodopska vojska brojčano je znatno manja. To su mnogi od vas osjetili na vlastitoj koži. Proces smanjena profesionalnog sastava Oružanih snaga traje već duže vrijeme i još nije završen".

Moje visoko mišljenje o pripadnicima Hrvatske vojske i ovaj ste put opravdali, i time me iznova razveselili i učinili ponosnim. Jer nije lako, nakon niza godina, napustiti svoju postrojbu jer si postao "višak" i "neperspektivan". No, ovu ste realnost prihvatili odgovorno i s puno razumijevanja. Sada je na redu hrvatska vlast da isto tako dogovorno provede programe zbrinjavanja svih izdvojenih pripadnika Oružanih snaga, kako bi ovaj veliki potencijal ponovno uključila u tokove stvaranja, izgradnje i jačanja Hrvatske države, poručio je Mesić.

Zadaci preustroja koji proizlaze iz želje i potrebe stvaranja malih, visoko profesionalnih te kvalitetno obučenih i opremljenih snaga, izraz su potrebe prilagodbe NATO standardima, ali i mogućnosti naše zemlje. Republika Hrvatska, naglasio je Predsjednik, mora izgraditi svoj vlastiti model oružanih snaga koji će zadovoljiti nacionalne potrebe, te biti prepoznatljiv i prihvatljiv NATO savezu. Imajući to na umu, imat ćemo razumijevanja i za poteškoće na koje na tom putu nailazimo.

Svojim sudjelovanjem u brojnim mirovnim misijama UN-a pokazali ste da ste odavno spremni stajati rame uz rame elitnim vojskama svijeta. Neka vas ta spoznaja ohrabri na još veća postignuća i predanost svom pozivu. I to ne samo zbog svojih današnjih kolega, već i zbog svih bivših pripadnika Hrvatske vojske koji su u nju utkali dio sebe, poručio je predsjednik Mesić u čestitki. Dodavši da ovom prigodom posebnu čestitku upućuje svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, svim pripadnicima zaželio je "dostizanje punog profesionalnog zadovoljstva te bolje osobne sreće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙