FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sutra obilježavanje Dana Oružanih snaga

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Na sutrašnji dan prije 13 godina nastadionu NK "Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi je putpostrojen tadašnji Zbor narodne garde (ZNG), što je bio začetakstvaranja Hrvatske vojske koja je u "Bljesku", "Oluji", "Južnompotezu" i drugim pobjedonosnim akcijama oslobodila Hrvatsku.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Na sutrašnji dan prije 13 godina na stadionu NK "Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi je put postrojen tadašnji Zbor narodne garde (ZNG), što je bio začetak stvaranja Hrvatske vojske koja je u "Bljesku", "Oluji", "Južnom potezu" i drugim pobjedonosnim akcijama oslobodila Hrvatsku.

Taj se dan, 28. svibnja, slavi kao Dan Oružanih snaga, kao spomen na prisegu koju su pripadnici tada osnovanog ZNG-a dali pokojnom predsjedniku Republike Franji Tuđmanu i tadašnjem ministru obrane Martinu Špegelju i postali jezgro hrvatskih oružanih snaga.

Zbor narodne garde nastao je iz tadašnjih postrojbi za posebne namjene republičkog MUP-a jer je tada još Republika Hrvatska bila u sastavu SFRJ i nije imala mogućnosti osnovati vlastitu vojsku.

Tijekom Domovinskog rata ZNG se preustrojio u Hrvatsku vojsku i tada su nastali svi rodovi Oružanih snaga RH, poput Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske ratne mornarice.

Nakon pobjede u Domovinskom ratu i zaključenja mira i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te pristupa naše zemlje NATO-ovu programu "Partnerstvo za mir", započeo je i mirnodopski ustroj OSRH koji je još uvijek u tijeku kako bi se naše Oružane snage što bolje prilagodile standardima NATO saveza, a što je jedan je od prioriteta hrvatske Vlade.

Dan Oružanih snaga sutra će se obilježiti prigodnim programom na Športsko-rekreacijskom centru Jarunu i svečanom akademijom u Ministarstvu obrane.

(Hina) xaš yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙