FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR POGOĐEN RAZOČARAVAJUĆIM GOSPODARSKIM PODACIMA

LONDON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima deviza spustio na najnižu razinu u zadnjih osam tjedanaprema euru, te najnižu u zadnja tri tjedna u odnosu na jen, našavši sepod pritiskom razočaravajućih najnovijih pokazatelja iz američkoggospodarstva.
LONDON, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima deviza spustio na najnižu razinu u zadnjih osam tjedana prema euru, te najnižu u zadnja tri tjedna u odnosu na jen, našavši se pod pritiskom razočaravajućih najnovijih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Dolar je tako oslabio oko jedan posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2272 dolara. Približno toliko spustio se i prema jenu, te trenutno stoji 110,53 jena.

Analitičari kažu da su jučer objavljeni podaci s američkog tržišta rada i rastu bruto domaćeg proizvoda razočarali ulagače i potaknuli prodaje dolara, nakon što je u očekivanju skorog rasta kamatnih stopa u SAD-u američka valuta postala privlačnija za ulaganja. Ulagači sada čekaju nove gospodarske pokazatelje, i to onaj o proizvođačkim aktivnostima i potrošačkom povjerenju.

"Ono što vidimo je reakcija na jučerašnje slabije od očekivanja podatke za svibanj, što je smanjilo očekivanja porasta američkih kamatnih stopa", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg u ABN Amro. "No, danas još trebamo vidjeti neke važne pokazatelje".

Tržište još čeka i podatak o američkoj zaposlenosti u svibnju kako bi dobilo nove smjernice glede brzine mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u. "Nakon što je jačao uslijed očekivanja rasta kamatnih stopa i snažnog oporavka američkog gospodarstva, dolar ostaje u fazi usklađivanja", kazao je Mitsuru Yaguchi, ekonomist u Mitsubishi Securities u Tokiju.

Cijene nafte blizu rekordno visokih razina također su izazvale zabrinutosti da bi američki gospodarski rast mogao usporiti i odgoditi povećanje kamatnih stopa. No, cijene nafte danas su se spustile ispod 40 dolara pred sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) idući tjedan, kada bi kartel trebao odlučiti o povećanju isporuka sirove nafte.

Od važnijih podataka iz eurozone očekuju se preliminarni harmonizirani indeks potrošačkih cijena u svibnju, čiji se rast procjenjuje u visini 2,4 posto na godišnjoj razini. Euro je danas ostao gotovo nepromijenjen prema jenu, u visini 135,63 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙